În ultima vreme, că așa este când se apropie niscaiva alegeri, tot mai multe voci ne atrag atenția că cutărică ar putea rezolva problema cutare, nerezolvată de cei dinaintea lui.
Forma folosită invariabil (de echipe de campanie dar și de ziariști declarați sau nedeclarați simpatizanți ai lui cutărică) este ar putea face, ar putea fi făcut, s-ar putea rezolva, ar fi posibil și altele de același fel însă (aproape) niciodată nu ni se vorbește și despre soluțiile concrete, eventual sursele de finanțare și rentabilitatea rezolvărilor (nepropuse).
În acest general ”ar putea fi” o voce stingheră (deocamdată) vine cu soluții concrete, cu propuneri de rezolvări ale unor situații presante, chiar critice pentru o parte dintre locuitorii municipiului; este vorba despre Dumitru Beianu.
Prima dintre soluțiile concrete propuse de Dumitru Beianu a fost una fiabilă dar și rentabilă de rezolvare a crizei locuințelor în Giurgiu prin mansardarea blocurilor existente, unele vechi de peste 40 de ani; va fi o noutate așteptată de giurgiuveni, aceștia neavând până acum posibilitatea să vadă cum arată o mansardă în municipiu, singurul lucru știut de ei despre mansarde fiind faptul că nu sunt cu mult mai ieftine decât un apartament obișnuit și că sunt construite pe structuri din materiale ușoare (lemn) care nu prezintă niciun risc în cazuri de forță majoră.
O a doua soluție fiabilă și rentabilă dar și realizabilă în perioada imediat următoare (în următorii 4 ani de mandat) în municipiu, propusă de Dumitru Beianu, este cea a parcărilor supraterane (suprateran însemnând peste nivelul solului spre deosebire de subteran care înseamnă sub nivelul solului!).
Și aceasta va fi o soluție foarte potrivită pentru un oraș ca Giurgiu, la fel de ușor de realizat ca și mansardele dar și cu un mare grad de noutate (originalitate chiar) având în vedere faptul că în țară asemenea parcări însumează o capacitate totală de căteva zeci de mii de locuri (circa 30.000 în București).
Chiar dacă prețul unui loc de parcare suprateran sare curent de 120 lei/lună, faptul că asigurarea fondurilor necesare construcțiilor respective nu va fi o problemă face aceste parcări atractive și potrivite pentru un oraș ca al nostru.
Singura problemă pentru astfel de parcări va fi a locurilor în care vor fi construite, amplasarea lor prea departe de zonele de domiciliu putând duce la situația preferării tot a vechilor locuri de la colțul străzii sau de pe trotuar, în fața blocului; pentru parcările de serviciu problema este mai nuanțată, majoritatea (puținelor) firmelor rezolvându-și problema parcărilor individual, pe propria cheltuială.
Ca o variantă mai modestă (oarecum neadecvată unui oraș ca al nostru) există cea a sistemelor de parcări inteligente, niște platforme cu lift, cu o capacitate de 12 locuri fiecare, amplasate în diverse zone, mai ales acolo unde nu există spațiu pentru construcții clasice.
Sunt soluții concrete, realizabile, menite să facă diferența între politicianul care promite și cel care face.
Tocmai de aceea spun că pentru unii politicieni am toată stima!