Sondaje… după interes!

Sondaje in Giurgiu
Sondaje in Giurgiu

Două sondaje diferite prezentate de medii diferite prezintă o situație diferită a preferințelor de vot ale giurgiuvenilor.

Deși cele două sondaje par a avea menirea de a ne îmbrobodi (oricum suntem) un lucru iese clar în evidență și anume acela că municipiul Giurgiu nu va scăpa niciodată de blestem!

Fiecare sondaj în parte dă drept câștigător un partid (PSD) și respectiv un candidat (Florian Nicolae); la județ este clar cine va fi căștigătorul (evidențiat, culmea, de ambele sondaje). Dacă partidul câștigă, cum alegerea președintelui CJ se face de consilieri, logic și firesc acesta va fi de la majoritate.

Conform unuia dintre sondaje (apărut în media de orientare PSD) în județul Giurgiu PSD este preferat de 61,2% dintre giurgiuvenii chestionaţi, în timp ce PNL doar de 19,1% dintre aceștia.
Asta la județ.
La municipiu, unde primarul se alege nominal dar consiliul tot pe liste, Florian Nicolae, candidatul PNL, este preferat (conform celui de-al doilea sondaj prezentat în media de orientare PNL) de 34,8% dintre giurgiuveni iar Nicolae Barbu de 20,1% dintre aceștia; însă și acest sondaj prezintă PSD pe primul loc, cu 40%, urmat de PNL, cu 23%.

Concluzia, considerând cele două sondaje credibile și cât de căt apropiate de situația reală din teritoriu, este aceea că județul, consiliul județean, va fi predominant PSD, cu un președinte PSD-ist, în vreme ce la municipiu unde sigur se va crea o majoritate în jurul consilierilor PSD, primarul va fi de la PNL.

Adică ce se schimbă? Doar niște înițiale…
Rămâne însă vechea luptă (zic LUPTĂ) între cele două partide, de fapt între reprezentanții celor două partide semnificative, PSD și PNL, luptă care în ultimii zeci de ani nu a produs nimic bun pentru municipiu… Deși pentru unii poate că participarea la ostilități nu a fost chiar în zadar…

Întrebarea este: Ce va face un primar de la PNL (Florian Nicolae, dacă va fi ales) cu un consiliu local dar și județean de la PSD?
De rea intenție nu poate fi bănuit nimeni, ar fi absurd să gândim că unii consilieri aleși de cetățeni ar putea să acționeze altfel decât în interesul acestora însă unele semnale de până acum, unele voturi de până acum, unele cote din buget repartizate până acum municipiului nu au cum să nu ne facă să gândim că orice este posibil…
Chiar și o armonie generală!!

În acest moment cred că nimeni nu își face iluzii că PNL-ul ar putea forma o majoritate în vreunul dintre cele două consilii (așa spun sondajele, nu?!). Și tot în acest moment se prefigurează clar cel mai mare perdant al alegerilor din iunie, nimeni altul decât Dumitru Beianu; s-ar putea ca și Nicolae Florian să nu se aleagă cu nimic în cazul în care nu va câștiga Primăria… Pentru toamnă, la parlamentare, locurile sunt ocupate. Pentru Primărie el are însă (cel puțin în unele sondaje) creditul unei părți semnificative a giurgiuvenilor.

Pe simpatiile de Facebook politicienii nu ar trebui să pună prea mare preț, într-un oraș ca al nostru. Și se pare că parte dintre ei au înțeles acest lucru, dovadă fiind tot mai desele întâlniri de lucru ale unora dintre ei cu cetățenii… dar ca să te întâlnești cu cetățenii trebuie să ai ce să le prezinți…
Să-l prezinți pe Nicolae Barbu ca perdantul apriori atâta vreme cât este primarul în funcție și la alegeri este susținut de cel mai puternic partid mi se pare o gravă eroare.

Toate considerațiile de mai sus se bazează pe sondaje diferite (credibile, până la proba contrarie); în iunie vom vedea cum va fi…
Vom vedea dacă municipiul va scăpa de blestemul contrelor…

PS. Titlul trebuie citit: ”Sondaje diferite, prezentate după interes”; asta ca să nu fiu acuzat de realizatorii sondajelor că mă îndoiesc de corectitudinea și profesionalismul acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *