Întrebarea existențială a zilei: Ai fost la ”revoluție”?

Protestatari in Bucuresti
Protestatari in Bucuresti

”Ai fost la revoluție” (înșiși participanții i-au zis astfel) văd că tot întreabă unii, ca un fel de reproș pentru cei care au alte atitudini, referindu-se la participarea la protestele de sâmbătă, 20 ianuarie…

Precizez că respect orice părere, orice atitudine și mai ales respect dreptul de a și le exprima al tuturor celor care au sau nu păreri și atitudini diferite de a mea… Fără să-i cataloghez în vreun fel.

Și mai ales respect curajul de a acționa în contextul actual (vă imaginați ce tragedie s-ar fi întâmplat dacă un ”glumeț” arunca o petardă în înghesuiala de la ieșirea de la metrou, ieșire blocată ”pentru siguranța participanților”, cum s-a zis).

La întrebarea din titlu răspund și eu cu o alta: ”Tu, care întrebi, ai fost la vot?”
Dacă tu crezi că strigăturile și îmbrânceala cu jandarmii este expresia democrației, e dreptu tău și îl respect.

Eu am zis că votul liber exprimat ar putea fi un moment de democrație… Și am votat!
Cu PSD, nu mi-e jenă să recunosc și să îmi asum.

De ce?
Pentru că pur și simplu nu am avut ALTERNATIVĂ!
Arătați-mi un alt partid, o altă forță politică actuală care ar fi în stare să propună o alternativă la actuala guvernare… Îmi pare rău pentru cei care chiar cred în valorile liberalismului, de exemplu, dar și ei, ca și cei care cred în valorile social-democrației sunt într-o situație de-a dreptul ingrată.

Pentru că PSD a venit cu un program de guvernare extrem de ofertant, program pe care, doar rău-intenționat să fii, nu l-ai fi considerat potrivit pentru cetățeni…
Numai că acel program a fost întocmit fără să se țină seama de resurse… De utilizarea resurselor!
Ce vreau să zic?

Este de-a dreptul de neînțeles (privit din afară, neangajat politic) cum într-o țară cu o creștere economică mai mult decât semnificativă nu sunt resurse pentru susținerea unui program cu adevărat gândit (cel puțin în aparență) în folosul, pentru bunăstarea tuturor.

Dar lucrurile sunt simple, cât se poate de simple și este de-a dreptul ciudat că un partid social-democrat (le e mare teamă să se recunoască socialiști) nu vede cum se adâncește uriașa prăpastie dintre cei bogați, foarte bogați și cei săraci, mulți dintre ei foarte săraci.
Este trist că un partid socialist nu vede (sau se face că nu vede) cum plusvaloarea nu merge preponderent către cei care o creează ci către cei care dispun de capital (și de putere), fie că sunt de-ai țării sau de aiurea.

DA, stimabililor, este adevărat că avem o creștere economică ”uriașă” (ciudat, o laudă de nu mai pot străinii) dar ea se sprijină pe consum și pe împrumuturi iar CHEAGUL, ”osânza” (vorbe de ”vulg” dar ușor de înțeles) ia drumul către cei bogați, repet, de pe aici sau de prin alte zări (preponderent, se pare).

Revenind la PSD! Am votat PSD-ul, partidul, pentru că doctrina sa, aia care o mai fi, este cea mai apropiată de convingerile mele.
Nu am nimic cu PARTIDUL!
CU cei câțiva ”șăfi” care au confiscat acest partid am ce am… Cu faptul că tot ce fac pare că o fac doar pentru a-și apăra privilegiile și/sau pentru a obține și mai multe…
Reamintindu-mi recentele evenimente nu-mi dă pace întrebarea: Oare ce le promite marele lider de îi îmbârligă așa pe toți ceilalți de sub el!!?

Dar, până la urmă, strict după dicționar, partidul este un ”Grup de indivizi asociați în vederea apărării unor opinii sau interese comune. Organizație al cărei scop este câștigarea controlului asupra aparatului de conducere”.

Așa că, la întrebarea ”Ai fost la revoluție?” voi continua să răspund cu ”Ai fost la vot?”.
Cu adevărat existențială ar fi întrebarea celor care au fost la vot iar acum se văd furați (de către unii lideri, nu de un partid): CE E DE FĂCUT?

Și iar, nu știu de ce, îmi vine în minte momentul ’89 asociat cu conceptul de ”masă critică”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *