”Dinozaurii politici nu vor să se retragă nici după 24 de ani în funcție”!

Candidati in Chiajna
Candidati in Chiajna

”Dinozaurii politici nu vor să se retragă nici după 24 de ani în funcție”, este afirmația unui politician (cu funcție importantă) pe care am citit-o de mai multe ori pentru a o înțelege…

Și tot nu am înțeles ce a vrut să zică acel politician… Eu credeam că pe ei, aleșii neamului, îi alegem noi, prostimea (neamului) și nu ei înșiși se aleg, se ”forjează” în funcțiile în care ajung, evident că doar datorită meritelor pe care le au și nu a demagogiei de care dau dovadă…

Mai sunt multe luni până la alegerile locale, nu se știe sigur când vor fi acestea, nu se știe dacă vor mai fi vreodată (exagerez) dar discuții și speranțe, orizonturi de așteptare sunt etalate permanent pe rețelele sociale…

Am avut o discuție foarte interesantă zilele trecute cu un tânăr, prieten de Fb, o discuție din care am tras concluzia că ei, tinerii, mai mult decât alte categorii de vârstă, sunt ferm convinși că se va produce o schimbare la viitoarele alegeri… Care ar fi motorul acelei schimbări? Dumnezeu cu mila, schimbarea se va produce așa, pur și simplu, de la sine, pentru că noi ne dorim asta!!

Observ două curente radical diferite în politica/viața socială locală în aceste zile:
– de-o parte actualul primar și viitorul candidat, cel care face, cel care vorbește despre realizări (cele care sunt, este un politician versat și știe să-și vândă marfa),
– de cealaltă parte cei câțiva candidați la funcția de primar, cei care nu prea au ce face în această perioadă și care așteaptă ca mortul colacul o postare de-a primarului pentru a sări ca ulii pe ea și a o analiza, a o interpreta în fel și chip.

Primarul vorbește doar în notă pozitivă, vorbește despre fapte, candidații vorbesc doar despre vorbele primarului… Niciun cuvânt despre intențiile lor, despre proiectele lor, despre cum vor demola ei blocuri pentru a face trotuare și mai ales despre cum vor îndepărta ei apa cu găletuța după ploaie astfel încât străzile să nu mai fie inundate.

Nu voi ezita în a-l susține pe candidatul care ne va prezenta un studiu tehnic referitor la dimensionarea unei canalizări capabile să preia apele pluviale după o ploaie torențială și mai ales nu voi ezita în a-l susține pe candidatul care ne va da garanția, cu documente, că va termina complexul școlar de pe Orhideelor până în septembrie 2021.

De ce tot vorbesc despre asta? Păi dacă ești politician și nu ai înțeles, caută-ți o altă ocupație!
Ia să vedem, ia să facem o analiză pe text, așa cum le place candidaților!

În 2016 actualul primar a câștigat alegerile cu 58,8% din voturile celor 7.258 prezenți la vot din cei 15.017 cetățeni cu drept de vot din Chiajna (înscriși pe listele electorale, cu domiciliul în comună), 4.132 de voturi în favoarea sa adică. Prezența la vot a fost de 48,3%.

În anul 2019 la alegerile prezidențiale (este cea mai recentă referință) au fost înscriși pe listele de vot 22.230 de cetățeni din Chiajna. Cu 7.000 mai mulți decât la localele din 2016… Adică chiejnenii și-au făcut buletin!
În fapt au votat 10.660 dintre cei înscriși pe liste, adică 47,9%… Doar cu aproape 3000 mai mulți decât la localele din 2016.
Dar procentul general, cel care induce în eroare, a fost de 74,5% pentru că pe liste suplimentare au votat un număr de 5.910 de cetățeni.
La localele de anul acesta, dacă vor fi, cei aproape șase mii, deși locuiesc în Chiajna, nu vor mai avea drept de vot.
Împărțind cele 3-4.000 de voturi la 3-4-5 candidați în niciun caz nu se va ajunge la 5.000 sau chiar mai mult căci nici simpatizanții actualului primar nu vor sta cu mâinile în sân!!

Celelalte voturi de la localele din 2016 au fost distribuite astfel: 19,6% (1367) PNL, 11,4% (801) PSD, ceilalți 3 candida,i restul de 10% (PMP 3,1%, independent 5,6%). Are drum lung PNL-ul până la 5000 de voturi!

Și mai mult decât atât! (un fel de cireașă de pe tort!!)
Un băiat isteț, nu ”spui” cine, va stabili secțiile de votare la Liceu (cum au mai fost) și în altă parte pentru simplul fapt că nicio altă entitate (care deține un spațiu pretabil organizării unei secții de votare) nu a fost găsită în așa zisa Chiajnă nouă!! Colea, lângă casă adică!!

Și încă ceva! Tot pentru candidați!
În Chiajna veche intenția de vot este oarecum omogenă, din multe motive…
În Chiajna nouă intenția de vot este eterogenă, fărâmițată, fiecare având ”candidatul” lui, falitul lui, cel cu care ar vrea să voteze dar încă nu este foarte hotărât… Câți votanți, atâtea intenții de vot, diferite, evident!

Eu cred că în acest context actualul primar va realiza un record, 30 de ani la conducerea Primăriei, fără să facă prea mare efort…
Încă odată reamintesc: este un politician foarte isteț, vorbește doar în notă pozitivă, despre realizări, nu își denigrează contracandidații, știe ce vrea adică.
Contracandidații cred că nici nu prea ar avea ce spune dacă actualul primar nu ar posta activitățile sale… Cu analize pe text și gargară pe Fb nu cred că mai reușește cineva să îi păcălească pe locuitorii din Chiajna care or fi ei mulți dar în niciun caz nu sunt proști!!

PS. Dacă vreunul dintre candidați nu înțelege că eu de fapt ”bag bățul prin gard”, că încerc să formez un curent de opinie, că încerc să atrag atenția asupra faptului că actualului primar i se poate opune doar un ”tăvălug” al tuturor chiejnenilor care vor schimbare, uniți într-un front comun, dincolo de apartenență sau simpatii la un partid sau altul dar mai ales dincolo de ambițiile individuale ale candidaților, vorbele mele sunt doar ”vânare de vânt”…

One comment

  1. Dacă nu vor susține un independent, forțele anti Mihnea își vor plânge în pumni încă 4 ani după alegerile locale.
    Asta, dacă nu cumva deja s-au consolat cu câteva locuri în consiliul local, controlat tot de Minea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *