Legea mirosului – o lege mult așteptată de români!

Parfumul ”agresant” al cepei prăjite!
Parfumul ”agresant” al cepei prăjite!

Legea mirosului este una dintre legile care, aplicată, va aduce foarte mulți bani la Buget! Să te ții amenzi de acum, aplicate celor care ne agresează năsucurile noastre fine cu mirosuri insuportabile…

Cum ar fi, de exemplu, mirosul de ceapă prăjită sau de pește fript în bucătăria apartamentului din blocul în care locuiți, aflat în superbul cartier MR.

Când am văzut prima dată că Parlamentul a aprobat o asemenea lege, la inițiativa unuia dintre cei spre care uni dintre noi priveau cu speranță, am zis: GATA, s-a terminat cu mirosul de la groapa de gunoi de lângă Chiajna (nu-i zic numele gropii ca să nu se creadă că fac publicitate mascată!!).

Din defect profesional m-a pus necuratul să caut legea respectivă și să o citesc… Și m-am lămurit!! Nu pentru că nu ar fi o lege bună în esența ei ci pentru că este o lege aprobată în România!
Credeți voi că cei de la groapa de gunoi vor fi amendați? Hai să fim serioși!

Vor fi amendate gospodinele, cele care mai sunt și cred că sunt multe, cele care ”au tupeul” să le  facă soților o tocăniță de ceapă… Sau o fasole bătută…
Las-o fată! Nici cel mai iubitor soț nu merită o tocăniți de 30.000 de lei!
Cum așa? Păi uite așa!

Cornel Zainea (USR), unul dintre inițiatorii legii, spune că : „…avem nevoie de o lege a mirosurilor deoarece avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal.”

Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

Legea mirosului se referă la disconfortul olfactiv.
Cel care provine de la haldele de gunoi, de exemplu, de la vidanjele care golesc fosele septice ale unor blocuri, alt exemplu, dar și de la bucătăria vecinei, atunci când aceasta face tocăniță de ceapă.
Exagerez? Poate că este o exagerare dar nu pe aceste meleaguri!
De multe ori am văzut comentarii răutăcioase pe Fb ale unora cu nasuri fine (nu o spun peiorativ) care chiar spuneau că au sesizat autoritățile în legătură cu aceasta (cu mirosul puternic de mâncare gătită!).

Acum mirosul de prăjeală este legiferat! Nu-i place vecinului sau chiar dacă îi place, are el ceva cu tine, are ceva așteptări de la tine, gospodină harnică, tânără și frumoasă, sună la autorități și te trezești cu o amendă de 30.000 de lei…
Mai bine dă-i și vecinului o bucățică… din tocănița ta!!

PS. Disconfortul olfactiv nu poate fi măsurat și este diferit de la om la om. Conform legii, disconfortul olfactiv poate fi invocat de oricine. Mirosul neplăcut poate însemna pentru unii cel de pește fript dar și un parfum foarte puternic pentru alții.
De aceea spuneam că mult mai multe gospodine ar putea fi amendate decât responsabili ai unor gropi de gunoi, de exemplu… În România!
Și un PS2. Dacă cineva mă va acuza că duc lucrurile în derizoriu sunt gata să fac pariu cu acela că prima amendă o va lua un vecin care frige pește și nu cei de la groapa de gunoi… Ține cineva pariul?!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *