Nu așa îmi educ nepoții să aibă respect față de ceilalți!

La adunat de gunoaie!
La adunat de gunoaie! (foto: ATC)

Nu așa îmi educ nepoții să aibă respect față de ceilalți! Și nu așa mi-am educat copiii să aibă respect față de cei din jur, față de ei înșiși în primul rând!

Nu sunt deloc de acord cu umblatul pe coclauri și adunatul mizeriilor aruncate de niște mizerii (umane)!
Există impresie că exemplul personal poate constitui un factor de educație dar aici nu este cazul.

Ce să vadă cei pe care încercăm să-i educăm? Că niște fraieri, reformulez, câțiva oameni inimoși, o mână de oameni inimoși strâng mizeriile aruncate de niște nesimțiți?
Iar nesimțiții ce vor vedea? Că întotdeauna se vor găsi câțiva fraieri, voluntari care, sub pretextul civismului, vor strânge mizeriile lor…

Eu cred că voluntarii ar trebui să militeze pentru plantarea de cât mai mulți copaci, pentru amplasarea de coșuri de gunoi (rar vezi așa ceva pe străzile din Chiajna), pentru a face presiuni asupra autorităților ca acestea să-și facă datoria, să strângă mizeriile nesimțiților sau, dacă li se pare prea mult asta, să-i sancționeze drastic pe cei care prin nesimțirea lor contribuie la distrugerea mediului.

Ați văzut vreun caz în care s-a aplicat vreo amendă unor asemenea indivizi? Una măcar, așa, de sămânță, căci nu mai zic de exemplu…
Eu nici măcar nu am auzit de așa ceva dar să mai fi și văzut…

Vă place, stimați tineri și activiști de mediu, cum arată dimineața zone din parcurile comunei? Nu cred că vă place… Ce veți face? Veți pune mâna pe mături și veți mătura voi? Faceți-o și pe asta dacă vi se pare normal…
Mie normal mi s-ar părea ca autoritățile locale, prin echipele de teren pe care le au, să aplice amenzi usturătoare nesimțiților…

Coji de seminte in parcuri
Coji de seminte in parcuri (foto: Dinu Radu)

Am fost zilele trecute cu nepoții în parc și m-au întrebat: ”Tataie, păsăricile au făcut cojile astea?” (Știu ei că păsările cerului se hrănesc cu semințe).
Nu tataie, le-am răspuns, acesta este un teren pe care se antrenează niște nenea și tanti care își zic activiști de mediu… ”Ce e aia, tataie?” Nici eu nu știu, le-am răspuns.

Nu, nu stimați domni și doamne, eu nu cred că aceasta este calea! Și mulți alții ca mine cred la fel! Dovada? Păi în două zile, în două acțiuni ați fost vreo 10 oameni… De toți! Hai, 15!
Apreciez efortul vostru dar cred că ar trebui să vă canalizați energiile către cei care trebuie să facă (curățenie) și pot să facă și alte lucruri, inclusiv să aplice amenzi.

Dar, mă rog, fiecare cu opinia lui (era să zic cu plăcerea lui)…

PS. După una dintre acțiuni cineva mulțumea firmei de salubritate pentru că a venit să ridice sacii cu gunoi… Poate că ar fi trebuit să mulțumească și nesimțiților care, prin mizeriile aruncate, au creat câmp de activități voluntare și au prilejuit o astfel de acțiune! Ce-ar mai fi făcut voluntarii fără mizeriile alea!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *