Minciuni sfruntate sau rupți complet de realitate?

Analize gratuite!
Analize gratuite!

Cetățenii vor beneficia de mai multe investigații gratuite de la 1 aprilie, promit reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Încă o măsură bună, zice soția mea când citește știrea! Numai că imediat își aduce aminte că de o (1) lună tot încercăm să ne facem acele analize minime de sânge, gratuite și probabil și obligatorii, prin caracterul preventiv al unora dintre teste.

La începutul lunii trecute medicul de familie ne-a dat trimiteri către un laborator, pentru recoltarea de sânge (analize).
Aceasta se întâmpla după data de 8, când am avut programare la medicul de familie (normal și firesc).
În ziua următoare am mers ”la sânge”!

”Păi trebuie să veniți până pe data de 3 (trei) a lunii în curs ca să vă programăm luna viitoare; și chiar și așa numărul analizelor (al persoanelor programate) pe care le facem este limitat de fondurile primite de la Casă”, a fost răspunsul pe care l-am primit la toate clinicile private care au contract cu CNAS.

La punctul de recoltare de la Spitalul Județean nu este cu programare…

”De trei zile tot încerc dar nu am reușit să mă încadrez în cele 50 de locuri disponibile zilnic”, mi-a spus un cetățean, la fel de în vârstă ca și mine, cu trimitere și el, întâlnit pe holul Spitalului.
”Zice că trebuie să vii de la ora 3.00 din noapte ca să ai o minimă șansă să intri în cei 50! Dacă ar fi 300, ca la spartani, ar fi cu totul altceva!! Numai că aceia și-au vărsat sângele de nevoie, nu au venit de bună voie să-l dea, ca noi!”, mi-a mai zis cu un ton plin de năduf bătrânul.

Și mai era ceva în tonul cetățeanului: o uriașă revoltă împotriva unui sistem bolnav și corupt, plin de minciuni și promisiuni fără nicio acoperire, lucruri care nu pot fi percepute decât ca bătaie de joc la adresa celor mulți și neputincioși.

Domnilor de la CNAS! Poate că ați putea voi, tineri și în putere, să vă treziți de la 2.00, ca să fiți la coadă la ora 3.00, să ne țineți și nouă, ăstora mai neputincioși, un loc!
Dar voi nu aveți nevoie de loc! Dacă aveți nevoie de analizele respective, cu circa 100 de lei le faceți la oricare clinică privată… Ce înseamnă la salariile voastre 100 de lei…

Pentru majoritatea covârșitoare a celorlalți cetățeni, bătrâni și tineri deopotrivă, suta aia este importantă…

Ziceam mai la început de revolta din tonul cetățeanului întâlnit la coadă la ”sânge”… Este mută deocamdată dar este multă! Și după cum merg lucrurile, sunt mari riscuri să treacă din ton în faptă!
Asta dacă guvernanții noștri, reprezentanții noștri, nu vor observa uriașa prăpastie care se cască între ei și noi… NOI ăștia mulți și amărâți… Fără vile, fără palate, fără ”bube în cap” ci doar cu minima dorință de a fi tratați cu respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *