Fotbaliști de legendă giurgiuveni – Constantin Gheorghe

La Petrolul Bolintin
La Petrolul Bolintin

Continuăm serialul inaugurat in urma cu ceva timp, în care mi-am propus să va prezint fotbaliști de excepție, născuți în județul nostru, care au evoluat în fotbalul mare și cu care noi, giurgiuvenii, ne putem mândri.

Pe mulți dintre amatorii de fotbal giurgiuveni dacă îi întrebi de Constantin Gheorghe, așa cum se numește în buletin, poate îl cunosc, poate nu, dar sigur il știu foarte bine pe Costică Dulap, fost jucător, antrenor, actualmente conducător de club, care o viață întreagă s-a dedicat acestui nobil sport, pe care l-a slujit și îl slujește în continuare la fel ca în prima zi când a pășit pe un teren de fotbal.

A fost unul dintre jucătorii de excepție născuți in nordul județului nostru, un adevărat bazin de fotbaliști din care s-au alimentat neintrerupt echipele bucureștene și nu numai. Și aici îi putem aminti pe Costică Ștefănescu din Săbăreni, Daniel Niculae din Joița sau Tinel Petre din Ulmi – Icoana.

Constantin Gheorghe – Costică Dulap – s-a născut la 29 iulie 1955, în comuna Joița, judeţul Giurgiu.
Primii paşi în lumea fotbalului i-a făcut pe islazul de la marginea râului Dâmbovița care trece pe la marginea satului, iar în mod organizat la echipa locală Viitorul Joița.

Sub îndrumarea antrenorului Victor Nunweiller, fost portar la Dinamo Obor si Dinamo Victoria, la 15 ani a debutat la juniorii divizionarei C, I.C.A.B Arcuda Bacu, formatie ce activa in cadrul Uzinei de Apa Bucuresti, care la acea vreme evolua in Divizia C și la care ca o curiozitate lucra și tatăl celebrului Costică Ștefănescu.

Dupa retrogadarea acesteia, și-a continuat activitatea la noua echipă locală Unirea Joița, formată din fuziunea dintre Viitorul Joița, Speranța Săbăreni, Unirea Cosoba și I.C.A.B. Arcuda Bâcu.

În timpul satisfacerii stagiului militar, obligatoriu in acele vremuri, talentul său nativ l-a ajutat din nou, evoluând cu succes la echipa Șoimii Tarom Otopeni, in campionatul municipal București.

Evoluțiile sale l-au adus în atenția unei echipe mai bine cotata, ICAR București în Liga a IV-A bucureșteană, fiind remarcat intr-un joc cu echipa a doua a Rapidului, Tracțiunea, in primăvara anului 1978, de antrenorul acestora, fostul mare fotbalist Ene Daniel, care l-a dus la un trial pentru echipa mare Rapid București.
Bineînțeles că a ramas in lotul divizionarei B care in acel an era principala pretendentă la promovarea in prima Liga.

Iată lotul echipei Rapid din acel an, antrenori fiind Nicolae Lupescu și Ion Pop.
Portari – Ioniţă, Manu, Bâlă
– Puriţ, Grigoraş, Pârvu, Fogorossy, Zalupca, Ad. Dumitru, I. Popa
– Râşniţă, G. Petcu, Bolborea, Şutru, Cristache, E. Iordache, Sotir, Adamescu, Paraschiv
– Cojocaru, Angelescu, N. Manea, I. Manea, D. Iordache, Rontea, Vlad, Stancu.

A evoluat cu succes în campionatul 1978-1979, dar echipa ratând din nou promovarea, care avea să vina abia peste câțiva ani in 1983, lotul Rapidului se schimba an de an, din dorința arzatoare a tuturor rapidiștilor de a evolua in Liga Întâi, Costica Dulap, la fel ca multi dintre colegii lui, fiind împrumutat la alte echipe.

Initial a fost trimis să evolueze la Flacăra Roșie București, in Liga a III-a, in seria a V-a, „bucureșteană” cum se numea atunci, unde l-a avut antrenor pe fosta glorie rapidistă, „tunarul” Rapidului din anii 50- 60, Nae Georgescu, socrul colegului de la Rapid, portarul Ion Manu.
A jucat aici un an, dupa care a fost trimis la echipa Carpați Mîrșa, unde evolua deja o adevarată legiune rapidistă, in frunte cu fostele vedete rapidiste Marin Stelian si Bimbo Paraschiv. Antrenor era nu mai putin celebrul prof. Stefan Coidum.
Echipa evolua in Liga a III-a, dar dispuneau de niște conditii materiale excelente, fiind susținută de Uzina Mecanică Mîrșa – Avrig, cunoscută ca fiind constructorul celei mai mari autobasculante fabricate vreodata in România, cea de 100 de tone, utilizată la construcția Canalului Dunăre – Marea Neagră.
Au reușit să promoveze in Liga a II-a, Costică Dulap fiind aici foarte apreciat, evoluând pe postul de vârf de atac, inscriind etapă de etapă.

Dorind să se apropie de casă, deși la Mîrșa îi mergea foarte bine, la insistențele sale este împrumutat de Rapid la Petrolul Bolintin Vale, din nou in Liga a III-a, dorit fiind aici de Miky Mihăilescu, fostul jucator rapidist antrenând in acea perioadă echipa Bolintinului.

Dar după un sezon în vara anului 1981, revine la prima lui dragoste, Unirea Joița, unde va fi jucător și antrenor secund, principal fiind profesorul Viorel Ciurea. Având în spate o carieră de fotbalist adevarat, Costica Dulap devine aici un adevărat lider, punând și suflet în tot ce avea să facă aici.

La Unirea Joita
La Unirea Joita

Și întradevăr au reușit în scurt timp să formeze o echipă competitivă, care la mare luptă cu alte cluburi din județul Giurgiu, Dunărea, Constructorul TCIAZ, Dunăreana, toate din municipiu sau Petrolul Roata de Jos, au caștigat trei ani la rând Campionatul Județean, Liga a IV-A de astazi.
Din păcate de fiecare dată au ratat promovarea in Liga a III-a, ceea ce pentru o echipa de comună ar fi fost un lucru extraordinar.

A jucat aici pâna la finalul carierei de jucător și tot timpul a fost în apropierea echipei lui de suflet.
De mai bine de zece ani se află în conducerea clubului Unirea Joița, iar în prezent ocupă funcția de Președinte.

La momentul actual echipa antrenată de Gheorghe Marin, formată numai din jucatori din localitate, are cele mai mari șanse să evolueze din sezonul urmator în Liga a IV-a giurgiuveană, având o bază sportivă și niște condiții materiale peste nivelul celorlalte competitoare.

Și asta în primul rând datorită președintelui clubului, Constantin Gheorghe, care duce o muncă neobosită în sprijinul fotbalului local și care a reușit să obțina sprijinul substanțial al tuturor consilierilor locali, precum și al d-lui Constantin Tănase, primarul comunei Joița.

O bază noua la Joita
O bază noua la Joita

Costică Dulap, pentru toată cariera sa fotbalistică, precum și pentru ceea ce vrea să facă în continuare pentru fotbalul giurgiuvean, printre altele Joița va avea cât de curând o bază sportivă nouă, ultramodernă printr-un proiect european obținut tot cu sprijinul edilului șef al localității, este o adevarată legendă vie pentru iubitorii sportului cu balonul rotund, un OM în adevăratul sens al cuvântului.

Îi urăm mult succes în ceea ce dorește să facă și multă sănătate!

Nicolae Munteanu (pseudonim), corespondent Giurgiu OnLine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *