Test pentru candidații la Primărie (la funcția de primar)

Doar ecourile se mai aud în Parcul Colorat
Doar ecourile se mai aud în Parcul Colorat

Mai este drum lung până la alegerile din 2020 și multe se pot întâmpla până atunci! Chiar și Lumile Universului își pot schimba cursul dară-mi-te lumea politicii…

Dar, deși mai este mult până departe, doritorii de măriri au început să bată tare din picior, cu gândul la zilele (fericite) de care vor avea parte atunci când vor fi… ce vor fi.

În acest context mi-au atras atenția câteva considerații făcute pe seama accederii la funcția de primar a unora care, nefiind ei înșiși în postura de potențiali candidați, au început să-i promoveze pe cei care ar putea fi…

Drept pentru care am selectat dintre cele postate pe rețele (unde altundeva?!) câteva criterii absolut obligatorii pentru candidatul la Primărie (după părerea respectivilor).
Și pornind de la acestea propun un test cu câteva întrebări simple și clare, ușor de înțeles inclusiv de către cei care își petrec vremea discutând prin Parcul Colorat.
Iată întrebările:

Te speli zilnic pe dinți?

O calitate absolut obligatorie unui potențial candidat la Primărie, lucru firesc dacă stăm și ne gândim la faptul că în desele apariții în public (mai ales conferințe de presă) primarul trebuie să arate bine… Ori ce poate fi mai dizgrațios decât o dantură nespălată?

Ești pilot (de aeronavă)?

Absolut obligatorie și această calitate, nedeținerea ei putându-i descalifica pe toți ceilalți pretendenți la cursa pentru Primărie.
Și acest criteriu are un fundament cât se poate de solid căci primarul, nu-i așa, trebuie să fie un om așa cum nu mai este nimeni altcineva în comunitatea respectivă și cine altcineva poate fi acela dacă nu un pilot.
Să nu se înțeleagă cumva că am ceva cu piloții! Dimpotrivă. Am cel mai mare respect pentru acești oameni, eu însumi dorindu-mi cândva să devin pilot dar am avut tăria să recunosc faptul că zborul este pentru vulturi și nu pentru găinile îndopate și jumulite de la Avicola.

Ai un cal alb?

La alegerile trecute mulți cetățeni au privit cu cea mai mare speranță spre Făt-Frumosul venind călare pe un cal alb și scoțând orașul din negura vremurilor (a se citi: asfaltare, locuri de muncă, copii întorși la familiile lor după rătăcirile prin țări îndepărtate, fabrici de conserve, etc.); unii spun că în acele vremuri s-ar fi auzit chiar strigăte de felul: ”Gigele, adu-ne copiii înapoi!”.
Acum, mai nou, văd că Făt Frumos va veni pe calul său alb dinspre Răsărit, din întinsele câmpii ale ”plasei Olteniței” și va face orașul ca o floare…
O remarcă am aici: dacă într-o comună primarul este mai ceva decât Dumnezeu, el este cu pâinea și cuțitul, cum zic bătrânii (chiar știu ce zic), într-un oraș, mai ales reședință de județ, primarul este un cetățean ca toți ceilalți, dacă înțelegeți ce vreau să zic…

Știi să bați la uși?

Acestă ultimă calitate este necesară dar nu suficientă pentru simplul motiv că și alții o pot avea… Implică unele riscuri, ce-i drept, cum ar fi trântitul ușii în nas, însoțit sau nu de trimiterea la origini, după caz (aici contând mult simpatiile politice pe care le are cel care deschide ușa).
Am avut cu ceva vreme în urmă o discuție cu unul dintre cei care băteau la uși, nu candidatul, candidatul stătea undeva mai la distanță, în expectativă, să vadă cam ce curs iau discuțiile, și mi-a plăcut faptul că respectivul chiar credea în ceea ce face și își punea mari speranțe în acțiunea sa.
Apreciez faptul că cineva crede în ceea ce face, sigur, când acest lucru nu intră în contradicție cu interesele celorlalți.

PS. Criteriile de mai sus sunt doar câteva, probabil; ele vor mai fi și altele așa că las discuția deschisă… Sigur că discuțiile din Parcul Colorat (sub zăpadă acum) vor avea prioritate în a le consemna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *