Slab interes pentru sondajul de opinie ”Trăind în Chiajna”

Hai la vot!
Hai la vot!

Chiejnenii dau dovadă de un interes slab pentru sondajul de opinie ”Trăind în Chiajna”, inițiat cu câteva zile în urmă de pagina chiajnaonline.net.

Precizez încă odată că este un sondaj total independent, total anonim, o încercare de a vedea care ar fi opțiunea de vot în Chiajna acum, cu două luni înainte de alegeri (dacă acestea vor avea loc la data stabilită, 27 septembrie).

Nu este un capăt de țară că interesul față de un asemenea sondaj este unul mic; chiar mă așteptam la asta, mai ales pentru că pagina mea, distribuirea acesteia a fost sistematic sabotată pe rețelele sociale! Probabil că lucruri din cele scrise de mine nu convin unora.

Revenind la sondaj, pe care încă nu îl închei, doar două lucruri vreau să menționez:
– faptul că unii s-au ”mobilizat” mai mult decât alții reflectă un lucru trist: acela că respectivii trăiesc cu intensitate în mediul virtual, că sunt rupți aproape complet de realitate, că ei continuă să se amăgească cu ideea că virtualul va hotărâ realitatea… Este dreptul lor să creadă orice dar dacă nu vor vor coborâ în stradă, între oameni, dacă nu vor relaționa cu oamenii reali și nu cu conturi pe rețele eu cred că vor avea o mare dezamăgire… Și este păcat pentru că între ei sunt mulți oameni inteligenți, oameni care ar fi putut intra în administrație cu o bogată experiență profesională… Experiență politică, simț politic au zero.

– cel de-al doilea aspect, mult mai trist, este acela că slabul interes față de acest sondaj reflectă slabul interes al celor din Chiajna față de localitatea lor, față de viața lor!
Comentariile de pe Fb, ”strigăturile” cu ”vrem schimbare” sunt false imagini ale realității. Uitați-vă cu atenție la cei care aproape zilnic comentează, care se bat cu pumnii în piept că vor face și vor drege, că vor schimba Chiajna din temelii, care nu mai pot de cât de rău o duc în această localitate sub conducerea actualului primar – sunt câteva sute.

Iată o scurtă analiză bazată pe realități, nu pe sondaje!
Sunt aproximativ 60.000 de locuitori în Chiajna (estimat) și 22.018 cu buletin de Chiajna (conform registrului electoral din 2019).
Consiliul Local Chiajna are 17 consilieri: 10 ALDE, 4 PNL, 2 PSD, 1 PMP.

În 2016 actualul primar a câștigat alegerile cu 58,8% din voturile celor 7.258 cetățeni prezenți la vot din cei 15.017 cetățeni cu drept de vot din Chiajna (înscriși pe listele electorale, cu domiciliul în comună), 4.132 de voturi în favoarea sa adică.
Prezența la vot a fost de 48,3%.

În anul 2019 la alegerile prezidențiale (este cea mai recentă referință) au fost înscriși pe listele de vot 22.230 de cetățeni din Chiajna. Cu 7.000 mai mulți decât la localele din 2016… Adică chiejnenii și-au făcut buletin!
În fapt au votat 10.660 dintre cei înscriși pe liste, adică 47,9%… Doar cu 3.400 mai mulți decât la localele din 2016.
Dar procentul general, cel care induce în eroare, a fost de 74,5% pentru că pe liste suplimentare au votat un număr de 5.910 de cetățeni.
La localele de anul acesta, cele din 27 septembrie, dacă vor fi, cei aproape șase mii, deși locuiesc în Chiajna, nu vor mai avea drept de vot.
Împărțind cele 3.400 de voturi la 3-4-5 candidați în niciun caz nu se va ajunge la 5.000 sau chiar mai mult căci nici simpatizanții actualului primar nu vor sta cu mâinile în sân!!
5.000 este un număr rezonabil de voturi pe care va trebui să le câștige cel de pe primul loc, câștigătorul alegerilor adică.

Celelalte voturi de la localele din 2016 au fost distribuite astfel: 19,6% (1367) PNL, 11,4% (801) PSD, ceilalți 3 candida,i restul de 10% (PMP 3,1%, independent 5,6%). Are drum lung PNL-ul până la 5000 de voturi!
Este un fapt că a apărut o nouă forță politică între timp dar bazându-mă pe trend pot spune (cu riscul de a greși, evident) că USR Plus nu va reuși decât să fragmenteze și mai mult jumătatea de voturi pe care nu o va lua primarul…
Chiar dacă actualul primar nu va lua peste 50%, va câștiga lejer și cu 40% din voturile exprimate! Nu cred că vreuna dintre celelalte formațiuni politice va reuși singură un procent de peste 40%
Dar, mă rog! Unii vor doar ”alianțe” cu cetățenii!!

Dacă am putea trece de ipocrizia, de suficiența care ne apasă (pe unii), dacă am putea recunoaște că aspectul zonei Chiajna veche este cu totul altul decât cel din Chiajna nouă vom avea imaginea distribuirii voturilor la alegerile care au fost și care vor veni

Închei cu o metaforă:
Pe o pajiște câțiva cârlani își agitau ”fluierașele”, nechezând:
– Eu o voi ”face” și p’aia și p’aia… și p’aia… Pe cât mai multe le voi ”face”, necheza unul
– Eu deja am ”făcut-o” p’aia și p’aia, necheza altul.
De la umbra unui copac un armăsar ”trecut” prin multe, etalându-și ”buciumul”, zicea: FAPTE, taică, NU VORBE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *