(prea) Mult zgomot pentru (nimic) o problemă strict a administrației

Asa arata locul de depozitare a gunoiului duminica la pranz
Asa arata locul de depozitare a gunoiului duminica la pranz

Am rămas plăcut surprins de felul în care arătau locurile pentru depozitarea gunoiului în Giurgiu (cel puțin în zona în care locuiesc eu).

Fotografia este făcută duminică, 17 februarie, în jurul prânzului, în contextul în care ”scandalul gunoiului” în Giurgiu încă nu își epuizase resursele.

Văzând cum arată locurile pentru depozitarea gunoiului, situație impresionantă pentru o zi de duminică, vă rog să mă credeți, mă întreb de ce s-a făcut atâta vorbire despre marea criză a gunoiului, de ce au fost atrași cetățenii într-un conflict (stare conflictuală) sau, cel puțin, s-a creat o stare panicardă de vreme ce factorii responsabili puteau să se achite de atribuțiile pe care le au fără atâta gargară și ieșiri panicarde (iar folosesc termenul) producând doar neliniște, nemulțumire și cozi la ghișeele DITL.

Luni, 18 februarie, Consiliul Local a aprobat unele modificări la hotărârea privind taxa de habitat, lucruri minore, ”mici scăpări” după cum le caracteriza cineva, scăpări care, zic eu, ar fi putut fi evitate dacă consilierii judecau și cu capul lor, nu doar cu cel al primarului.

Mă întreb, retoric desigur, dacă proiectul de hotărâre ar fi prevăzut trecerea a 8 persoane din oficiu la plată, consilierii ar fi aprobat?
Sau, pur ipotetic, dacă le-ar fi prezentat un proiect de hotărâre prin care SĂ SE HOTĂRASCĂ faptul că toți cetățenii sunt proști, cu câteva excepții, evident, l-ar aproba?

Am fost extrem de neplăcut impresionat de felul în care arată trotuarele în zona în care locuiesc eu, pe Decebal adică, bulevard mare, cu mare densitate de locuitori.
Trotuarele sunt pline cu iarbă, de anul trecut, evident, denivelate în multe locuri și cu bordurile deranjate de la locul lor.
Pe unul dintre trotuare nu se poate circula, acela fiind blocat de mașinile parcate (deranjant este faptul că acela este tocmai cel din partea străzii pe care se află locuința mea, căci altfel nu m-ar deranja așa cum nu deranjează pe cineva din administrația publică!!).

Nu cred că cineva ar putea rezolva problema parcărilor în Giurgiu având în vedere numărul URIAȘ de autoturisme; pe strada mea, de exemplu, sunt două șiruri continui pe ambele părți, unul dintre ele fiind pe un trotuar. Parcările, cele care sunt, sunt și ele pline dar acelea sunt cu rostul lor.
Cred că oricine ar candida pentru funcția de primar ar trebui să elimine din discursul său problema parcărilor căci aducând-o în discuție n-ar dovedi decât că este un ”glumeț” și sigur s-ar face de râs.

Și în final, pentru corecta informare și având în vedere faptul că am scris anterior despre acest subiect, iată ce au hotărât consilierii locali în legătură cu taxa de habitat (modificări):

”În urma modificării art. 5, alin. (4) din Regulamentul pentru instituirea taxei de habitat, vor depune declarația în vederea stabilirii taxei de habitat doar proprietarii de locuințe care nu se află în evidența D.I.T.L. Giurgiu cu numărul de persoane declarat sau a căror situație privind numărul de persoane ce locuiesc la adresa respectivă s-a schimbat:
“Proprietarul locuinței are obligația depunerii declarației în vederea stabilirii taxei de habitat doar dacă nu se află în evidența D.I.T.L. Giurgiu cu numărul de persoane declarat sau dacă aceasta nu mai corespunde situației actuale. Declarația va cuprinde numărul persoanelor care locuiesc la adresa respectivă (membrii de familie, rude, chiriași, flotanți etc). În cazul chiriașilor obligația depunerii declarației revine proprietarului imobilului sau administratorului. Modelul de declarație va putea fi ridicat de la compartimentul de specialitate sau de pe site-ul Direcției de Impozite și Taxe Locale Giurgiu”.

De asemenea, în categoriile de persoane scutite de la plata taxei de habitat, conform legii, vor intra și însoțitorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, ai persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, pe lângă:
– veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război;
– persoanele prevăzute la art. 1 din Decretul –Lege nr. 118/1990, republicat cu modificările și completările ulterioare și persoanele fizice prevăzute la art. 1 din OG 105/1999, cu modificările și completările ulterioare;
– persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate.”

Invitatie in Parcul Colorat
Invitatie in Parcul Colorat

În rest, multe salutări din Parcul Colorat și o invitație pentru viitorii candidați, aspiranți la funcții: NU ezitați să treceți prin Parcul Colorat (un simbol/pretext) și să stați de vorbă cu oamenii, cei care sunt, cei reali, nu cei pe care vi-i imaginați voi atunci când presupuneți că li se scurg ochii după declarațiile voastre făcute pe rețelele sociale…
Și nici în conferințele de presă nu prea mai au încredere oamenii… Ei vor să-i priviți în ochi și să le spuneți ce aveți de spus… TOȚI au foarte mult bun-simț și sunt convins că orice le-ați spune nu vă vor scuipa în ochi… Că vă vor mai crede sau nu este o altă discuție…
Însă merită să încercați, priviți fotografia alăturată, sunt mulți, sunt dispuși să asculte, simt nevoia să fie băgați în seamă și să li se ceară părerea oricând, nu doar din 4 în 4 ani, atunci când treceți cu alaiul electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *