Nu este normal ca o pâine să coste cât o țigare!

Coada la paine in zilele noastre
Coada la paine in zilele noastre

”Nu este normal ca o pâine să coste cât o țigare!” Așa afirmă un șefișor din industria de panificație, fiind nemulțumit de prețul foarte mic al pâinii în România.

Numai că respectivul (era să-i zic domn!) nu are în vedere faptul că PÂINEA nu este un produs de lux! Dacă el și alții ca el vor să transforme pâinea cea de toate zilele în produs de lux pentru români este foarte grav.

Mai ales că ne lăudăm de nu mai putem cu producții agricole istorice la cereale și mai ales la porumb unde, minune mare, am depășit chiar și Franța!

În acest context patronatele din morărit și panificație au anunțat că se scumpește pâinea din cauza creșterii prețurilor la gaze și energie.

Făcând o trecere în revistă a ”pieței”,
– prețul la carnea de porc este sub semnul întrebării, căci nu degeaba omorârăm atâția porci!
– legumele, banala fasole, cartoful, varza au prețuri de te îngrozesc; de ceva vreme cumpăr des de la un mare market și mereu îi înjur, cu spume, pe cei care ne tot îmbrobodesc cu ”sprijinirea producătorului român”. Gargară… 8.20 lei/kg de conopidă, 5.90 gogonele că roșiile coapte sunt și mai scumpe, 4.90 castraveții, 5 lei ceapa…
– fructe începând de la 5 lei/kg în vreme ce rețelele sociale sunt pline cu lamentări și bocete ale unora care nu au cui să-și vândă recolta (cu referire la mere, în special). Păi asociați-vă fraților, faceți o rețea a voastră, cu chioșcuri mititele, fără cheltuieli mari dar aprovizionate cu produsele voastre și să vezi cum o să le vindeți.
Se plângeau unii că nu au cui să vândă merele nici cu 35 de bani/kg. Hai, nu zău!? Oare chiar ne credeți idioți pe ăștia ca noi, cumpărătorii? Chiar credeți că nu am cumpăra mere românești, făcute în acest pământ, cu 2-3 lei pe kg? Dar chiar și dacă ați avea acele rețele tot nu cred că ați vinde așa ieftin (2-3 lei/kg de mere) pentru că ați da-o pe ”bio.”

Românii sunt masochiști, unii dintre ei, desigur!
Se plâng, deplâng vremurile trecute, atunci când Ceaușescu ridicase naționalismul la rang de virtute dar nu plâng deloc după formele de asociere…
”Ce, bă, ne vrei iar în colectiv?”

Avem mari șanse să retrăim vremurile lui Ceaușescu: foamea care ne amenință, frigul care vine și frica de a mai ieși din casă…
Frumoase vremuri! Acum sunt și mai frumoase căci avem bunăstare, avem salarii, avem pensii și, cel mai importante, trăim decent… Mai ales decent! Că de trăit…

PS. Poate că patronii din panificație își vor îndrepta cererile către Guvern, solicitând o subvenționare masivă a produselor lor și nu spre cumpărător, spre amărâtul de cumpărător pentru care PÂINEA este ceva sfânt, mâncarea de bază în multe familii și nu un produs de lux.
Iar Statul, ăsta de ”dăștepți”, poate că va avea o brumă de înțelepciune și va asigura și PÂINEA, prima componentă a sintagmei ”pâine și circ”, CIRCUL avându-l din belșug, susținut cu succes, cu mare succes, de clovni…

PS2. În fotografie este o coadă la pâine în 2016, la acea brutărie pâinea fiind mai ieftină cu câțiva bănuți decât în alte părți.
Foto: Degeratu Georgeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *