La Giurgiu tradiția merge mai departe, indiferent de vreme și de vremuri!

La Giurgiu, de Boboteaza
La Giurgiu, de Boboteaza

Apele Dunării, apele cele mari, au fost sfințite azi, 6 ianuarie, în sfânta zi de Bobotează, de către Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, într-o ceremonie la care au participat sute de giurgiuveni.

Manifestările dedicate zilei de Bobotează au început în jurul orei 9, cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului” de către un sobor de preoți și au continuat, în jurul orei 12 cu deplasarea soborului de preoți și a enoriașilor la Canalul Cama, pe aleea pietonală Mircea cel Bătrân, însoțiți de fanfara Centrului Cultural ”Ion Vinea”.

Conform tradiției, la Canalul Cama a avut loc sfințirea apei și aruncarea Crucii Sfințite în apele Dunării urmată de recuperarea acesteia de către un grup de tineri care s-au încumetat să sară în apa rece ca gheața.

5 tineri giurgiuveni s-au aruncat în apele Canalului (Dunării) pentru recuperarea crucii (5 cruci au fost aruncate în apă); anul acesta nu a fost nicio problemă în recuperarea lor.
Chelaru Robert Alexandru este cel care a recuperat Crucea; pentru reușita sa a primit din partea municipalității un premiu în valoare de 500 de lei și o pungă cu obiecte religioase și aghiazmă din partea Episcopiei.

Vremea a fost câinoasă anul acesta, spre deosebire de anul trecut, însă acest lucru nu i-a împiedecat pe sutele de giurgiuveni să participe la ceremoniile prilejuite de ziua de Bobotează.
A fost multă lumuliță azi la Canal cum de mult nu am mai văzut atâți giurgiuveni reuniți într-un loc, veniți să asiste pur și simplu la o activitate cu vechi tradiții prin aceste locuri; și anul acesta, ca și anul trecut, au stat giurgiuvenii pe marginea Canalului ca oștenii lui Mircea pe zidurile cetății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *