Giurgiuvenii la ”revoluția” din 1974!

Giurgiuvenii la ”revoluția” din 1974!
Giurgiuvenii la ”revoluția” din 1974!

”Chemați Armata, mii de giurgiuveni au luat cu asalt Gara Progresul! Se strigă: Luptăm, luptăm și câștigăm! E revoluție!”

Speriați de numărul mare de giurgiuveni care au coborât din trenul venit de la Giurgiu ceferiștii din Gara Progresul au fost cuprinși de panică și au pus mâna pe telefoane, alea care erau atunci, pentru a anunța autoritățile că gara a fost invadată și grupul de ”manifestanți” se îndreaptă către Capitală.

Cine erau ”revoluționarii”? Situația s-a lămurit repede întrucât manifestanții s-au dovedit a fi pașnici, ei nefiind alții decât susținătorii echipei Dunărea Giurgiu, care mergeau, mulți și vocali, ce-i drept, la meciul ce urma să se desfășoare în Capitală, în acea zi.

Galeria Dunării arestată de Miliția lui Ceaușescu

Cu o zi înainte ca președintele de atunci al României, Nicolae Ceaușescu, să deschidă Congresul al XI-lea al P.C.R., Dunărea Giurgiu avea un joc decisiv la București cu echipa locală Unirea Tricolor, una dintre pretendentele la promovare în Divizia B.

Peste două sute de suporteri în frunte cu șefii galeriei, Dan Silvu și Simion Costel (Fox), au luat cu asalt trenul personal de pe ruta Giurgiu – București. Suporterii giurgiuveni erau dotați cu tobe, steaguri, goarne, clopote.
Bineînțeles că pe traseu componenții galeriei au făcut mult zgomot, scandând ”Dunărea, Dunărea, luptă pentru noi, luptă pentru noi.

Impiegații din haltele prin care trecea trenul, speriați, și-au anunțat colegii din Gara Progresul care, la rândul lor, au anunțat Miliția Capitalei. Coloane de milițieni au luat cu asalt Gara Progresul din București așteptându-i pe cei care au îndrăznit să facă dezordine înaintea Congresului P.C.R. (1974).

La oprirea trenului în Gara Progresul milițienii s-au năpustit asupra suporterilor. Unii suporteri au scăpat cu fuga, alții au fost duși la sediul Miliței Capitalei. După aproape trei ore de cercetări s-a ajuns la concluzia că sunt suporteri și au venit la București să-și încurajeze echipa favorită. Cei arestați au fost eliberați, ajungând cu întârziere la meci.

Auzind întâmplare, jucătorii de la Dunărea au refuzat, pentru câteva minute, să intre pe teren.
Dar totul e bine când se termină cu bine, Dunărea Giurgiu a învins în deplasare cu 1-0 pe Unirea Tricolor (la bucureșteni juca și Ion Vasilache, cel care la finalul campionatului a revenit acasă unde a evoluat pentru echipa Dunărea pe care a și antrenat-o), netezindu-i și drumul spre promovare în Divizia B.

Costel Spînu, fragment din noua sa carte, aflată în pregătire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *