Fanii „lupilor galbeni” s-au luat la bătaie cu jandarmii giurgiuveni, în 2006

Ca un ghimpe-n coastă!
Ca un ghimpe-n coastă!

Coșmarul Petrolului; Giurgiu a stat ca un ghimpe în coastele “lupilor galbeni” mai bine de 30 de ani. Petrolul a pierdut două promovări pe arena “Marin Anastasovici”, ambele în faţa Dunării Giurgiu.

Meci de infarct în 2006
Primul episod important al confruntării dintre Dunărea Giurgiu şi Petrolul Ploieşti s-a consumat în ultima etapă a sezonului 2005/2006.
Oaspeţii aveau nevoie neapărat de victorie pentru a se califica la barajul de promovare în Divizia A (actuala Liga I).

Sute de suporteri ai “lupilor” au însoţit echipa la Giurgiu şi sperau să sărbătorească alături de favoriţii lor o victorie lejeră. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de pe arena “Marin Anastasovici”. Dunărea a câştigat cu 4-3 la capătul unui meci de infarct, trimiţând practic la baraj pe Unirea Urziceni, viitoarea campioană a României.
Fanii Petrolului n-au digerat prea bine această înfrângere şi au început să rupă scaune şi să le arunce pe teren. Jandarmii au intervenit în forţă şi au făcut victime în rândul ultraşilor.

Deși mulți microbiști erau aproape siguri ca Dunarea Giurgiu nu va încurca Petrolul, în ultima etapă, în cursa pentru calificarea la baraj aveau să constate, surprinsi, că meciul s-a jucat pe bune.

Stadion: „Dunărea”. Spectatori: 1.000.
1-0: C. GHEORGHE (min.7) – l-a învins pe Mulțescu, din apropiere;
2-0: C. GHEORGHE (min.16) – cu o „scăriță” peste portarul advers, din lateral stânga, de la 12 metri;
3-0: BĂNARU (min.39) – a speculat somnolența apărării găzarilor, reluând cu capul, din 6 metri, în urma unei lovituri libere;
La pauză 3-0, pentru Dunărea Giurgiu
3-1: ILIE (min.50) – cu un sut puternic, la colțul scurt, de la 8 metri;
3-2: HADNAGY (min.57) – a reluat, cu latul, din „6 metri”;
3-3: STEPANOV (min87) – a finalizat, lejer, o centrare de pe partea dreaptă, a lui Ilie;
4-3: BĂNARU (min 90+1) – a șutat pe lîngă portar, după ce a luat fața lui Dumitru, la o pasă a lui Ciolanel.

FINAL 4-3 PENTRU DUNĂREA GIURGIU
DUNAREA: Barbu, Negură, Ardeleanu, Ciocîrlan (cpt), Popa, Fodor ( min. 69 Domnișoru ), Ispas Vasile, Lascarache ( min.79 Ciolanel), C. Gheorghe, Bănaru, Zamfir 7. Rezerve neutilizate: Ene, Scurtu, Ioniță, Păun. Antrenor: Imilian Șerbanică.
PETROLUL: Mulțescu Dumitru, Donets (60 – Gorga ), Costache (cpt), Ghiță, Puchea (mjn. 25 Nenciu), Petrovic (min.46 – Ilie), Ionilă, Marinescu, Stepanov, Hadnagy. Rezerve neutilizate: Plachta, Zahiu, Alexandru. Antrenor: Valeriu Răchită.
Cartonaș roșu: Costache (90+5)

Un meci cu scandal!

Al doilea episod al unui meci pe viaţă şi pe moarte între Dunărea şi Petrolul a avut loc în etapa a XXXII-a, antepenultima, a sezonului 2009/2010. Ploiştenii aveau neapărat nevoie de trei puncte în lupta pentru promovare cu Victoria Brăneşti şi Sportul Studenţesc. Au făcut doar 1-1 într-un meci controlat aproape în totalitate de giurgiuveni.

În prelungirile meciului, antrenorul Valeriu Răchită a fost trimis în tribune de “centralul” partidei după ce a înjurat al patrulea oficial.
Nervos pentru faptul că era aproape să piardă cea de-a doua calificare la Giurgiu din postura de antrenor al Petrolului, Răchită a sărit să bată un suporter care l-ar fi înjurat, escaladând gardul despărțitor dintre tribună şi teren.

Până la urmă egalul de la Giurgiu avea să fie decisiv în economia promovării, Petrolul terminând din nou pe trei (67 de puncte) după Victoria Brăneşti (71 de puncte) şi Sportul Studenţesc (68 de puncte).
După acest episod Petrolul Ploieşti a cerut federaţiei ca echipa să fie mutată în Seria a II-a, glumeţii susţinând că unul din motive a fost şi acela de a scăpa de formaţia giurgiuveană. Interesant este faptul că din Seria a II-a, Petrolul a reuşit să promoveze.

Între timp lucrurile s-au schimbat. Dunărea Giurgiu, formaţia fanion a judeţului a fost desfiinţată după ce în prealabil a fost transformată în “satelit”. Astra s-a mutat la malul Dunării. Arena “Marin Anastasovici” a fost modernizată, iar un meci din cele două ale derby-ului ploieştean s-a mutat la Giurgiu.

Precedentele întâlniri disputate la Giurgiu de Petrolul Ploieşti, toate disputate în Divizia B (Liga a II-a):

22 oct. 1978: FCM Giurgiu – Petrolul Ploieşti 3-2
18 iun. 1980: FCM Giurgiu – Petrolul Ploieşti 2-2
03 iun. 2006: Dunărea Giurgiu – Petrolul Ploieşti 4-3
14 apr. 2007: Dunărea Giurgiu – Petrolul Ploieşti 2-1
30 sep. 2007: Dunărea Giurgiu – Petrolul Ploieşti 1-1
22 nov. 2008: Dunărea Giurgiu – Petrolul Ploieşti 0-0
29 mai 2010: Dunărea Giurgiu – Petrolul Ploieşti 1-1
Bilanţ Petrolul la Giurgiu: 7 meciuri, 0 victorii, 4 egaluri şi 3 înfrângeri, golaveraj 10-13

Costel Spînu, fragment din noua sa carte, aflată în pregătire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *