Aceste rânduri nu se adresează celor care se gândesc la (sau au) un VPS sau server dedicat; sunt doar pentru cei interesați de shared hosting.
Aceste rânduri sunt pentru cei care dintr-un capriciu, din pasiune sau doar pentru ”a trece timpul” au o pagină web și vor să o găzduiască undeva.
Aceste rânduri vor să fie o sugestie pentru cei care în loc să-și tocească nervii cu felul în care funcționează pagina lor mai bine s-ar apuca de pescuit, mai ales dacă au o vârstă, așa ca mine…
De-a lungul vremii am avut multe pagini, de tot felul, găzduite la diverși provideri; și tot de-a lungul vremii le-am tot mutat, în funcție de cerințele de moment.
Despre resurse
În general, alocarea resurselor este respectată, cele declarate la vedere sunt cele primite efectiv. Uneori sunt suficiente, alteori nu… Chestie de orientare și de trafic.
O pagină ca aceasta indiferent unde ar fi găzduită se va încărca instantaneu (aproape). Însă este făcută în html, cu o dimensiune minimă…
Mai complicat este când ai o pagină ca aceasta, cu WordPress și zeci de mii de fișiere…
Despre spațiul de găzduire, memorie, procesor, conexiuni concurente, lărgime de bandă, nu are rost să vorbesc aici; ele sunt la vedere și fiecare își alege planul de găzduire după necesități (cam câți vizitatori estimează că va avea la un moment dat, atunci când scrie despre un eveniment, să zicem) și mai ales după cât este dispus să plătească pentru capriciul său.
Inodes
Până în urmă cu un an am avut pagina la un hosting foarte bun, din punct de vedere al funcționării. Trebuie să recunosc faptul că nu am avut niciodată vreo problemă tehnică; comunicarea cu ei lăsa de dorit.
Dar dacă lucrurile merg bine (tehnic) nu prea ai nevoie de vorbe…
Asta până în momentul în care ei și-au adus aminte că este foarte important să respecți numărul maxim de inodes (fișiere de orice fel găzduite pe server)… Deși până atunci nu se pomenise nimic de așa ceva…
M-au amenințat (mă rog, avertizat) că îmi suspendă contul.
Și m-am mutat!
La o firmă care oferă 200.000 de inodes la planul de găzduire ales de mine, comparabil la preț cu cel anterior.
A fost bine acolo până în momentul în care respectivii au făcut ceva modificări la serverele bazelor de date… Atunci au început să apară probleme la conectarea la baza de date, rateuri în încărcarea paginii și, lucrul cel mai enervant, creșterea exagerată a timpului de răspuns al serverului (Time To First Byte (TTFB)).
În ce constă asta? În ceva extrem de enervant. Pagina mea, cam de 1,2 M, aștepta 3-4 secunde până când o băga serverul în seamă iar apoi se încărca în 2 secunde.
În condițiile în care Google (și nu doar el) zice că un server care se respectă ar trebui să se apuce de treabă în cel mult 200 ms.
Adică timpul de la prima solicitare și până când pagina începe să se încarce efectiv.
Optimizată sau nu (așa cum au încercat să mă învețe cei de la server, deși eu le cerusem sprijin și nu lecții).
Și m-am mutat și de la ei!
Online
Este extrem de important (o spun cu cea mai mare convingere) ca cei la care sunteți găzduit să aibă un serviciu online, un chat.
E bun și sistemul cu tichete însă atunci când arde cămașa pe tine parcă te lovește cu bâta în cap un răspuns de genul: ”Solicitarea a fost înregistrată și veți primi răspuns în maxim 24 de ore”.
Existența unui chat (o posibilitate de rezolvare a solicitărilor în timp real) este o problemă de mentalitate, de disponibilitate a celor care îți oferă un servici la orice discuție, de respect, în ultimă instanță.
Este o problemă de asumare.
Acum am o nouă gazdă. Nu dau nume, ca să nu fiu acuzat de reclamă. Dar poza ar putea sugera despre cine este vorba.
Deocamdată sunt mulțumit.
PS. Precizez că în toate cazurile a fost vorba despre aceeași pagină, cu aceeași dimensiune și aceeași optimizare (același CMS, temă și pluginuri).