De ce să cumpăr de la producătorul autohton? A, ca să-l sprijin, chiar dacă nu se îmbogățește!

Sprijiniti producatorul roman!
Sprijiniti producatorul roman!

Am scris de multe ori cu respect despre băbuțe care stau lipite de bloc, ascunse parcă, temătoare, cu trei-patru legături de pătrunjel în față; și am scris și cu foarte mare revoltă despre cei care le gonesc, văzând în ele pe marii evazioniști ai acestei țări.

Voi continua să scriu cu cel mai mare respect despre OAMENII care trudesc, cu simpatie, cu compasiune chiar… Dar chiar și așa nu pot să înțeleg, oricât efort aș face, unele lucruri…

Duminică dimineață la intrarea unui mare market stătea o femeie, între două vârste, producător, evident, cu câteva legături de leuștean alături de alte câteva ghivece cu flori în față.
3 lei era legătura de leuștean.

În market tot 3 lei leușteanul… Am cumpărat din market nu pentru că nu aș avea respect pentru producătorul român, sunt chiar naționalist (în sensul bun) mai mult decât mulți alții, ci pentru că din market am luat și alte verdețuri, ceapă, usturoi, salată, aflate toate la un loc și cu un puternic impact la nivelul simțurilor (văz dar mai ales miros).

Ce vreau să zic? Că nu înțeleg de ce acea femeie, producător, vinde leușteanul către marketuri de trei ori mai ieftin decât mi-l vinde mie, un amărât (ca și ea, poate), unul care se uită lung în portofel înainte de a cumpăra ceva, unul care, până la urmă parcă se simte cumva jignit de asemenea situații.

VREAU să cumpăr de la producătorul autohton dar în același timp vreau ca și respectul să fie reciproc!

Pentru cei care sigur vor comenta: știu că leușteanul este o legumă dificilă, știu că producătorul muncește din zori în noapte, știu că nu se pricopsește de pe urma legumelor pe care le vinde… Dar nu pot înțelege de ce nu se asociază!!

Mă mustra cineva: nu poate Statul să mă oblige să intru în colectivă!
NU, nu poate Statul să facă asta, mai ales că unii dintre reprezentanții actuali ai Statului sunt mai speriați de ideea de asociere, colectivitate, UNIRE decât oricine altcineva, dacă înțelegeți ce vreau să zic!

Dar micul producător nu va avea vreun succes în fața giganților care vând produse aduse dintr-o Europă ”super-colectivizată”, din agriculturi în care asociațiile sunt dominante prin excelență, din locuri în care producătorii știu că UNIREA face puterea!

În imaginea din titlu apare o situație revoltătoare!
În toamnă tone, zeci de tone de mere au fost aruncate pe câmpurile de la marginea unor localități.
Și eu am cumpărat oțet de mere produs în Bulgaria!!
Să-mi fie rușine! Dar rușine să le fie și celor care sunt responsabili de asta! Oricine ar fi ei! Producători și oficiali.

Un amărât de producător nu are forța economică de a face și altceva cu legumele și fructele produse decât să le vândă… Mie, un alt amărât, la preț dublu sau chiar triplu decât le vinde marketurilor.
Pe strada pe care stau acum sunt două chioșcuri în care în toamnă se vindeau legume… Erau ale unor comercianți însă, chiar samsari aș zice, având prețurile care au dus, de fapt, la închiderea acelor chioșcuri, din lipsă de mușterii…
O asociație de producători nu și-ar putea deschide asemenea chioșcuri? Cu prețuri doar ceva mai mici decât ale samsarilor?…

Dar vorba cuiva: nu poate nimeni să mă oblige să intru în Colectiv!!!

Cu ceva vreme în urmă un fost parlamentar giurgiuvean promitea că va umple tot câmpul dintre Giurgiu și comunele din zonă cu culturi de legume de toate felurile… Iar în mijlocul acelor culturi, întinse cât vezi cu ochii, va face o mare fabrică de prelucrare (un Fructonil!!)…
N-am văzut nimic din asta dar nici parlamentar nu mai este respectivul…

PS. În Piața din Giurgiu încă mai sunt prețuri decente; nu știu leușteanul căt o fi dar ceapa și usturoiul sunt 1,5 lei legătura, nu cu mult mai ieftine decât la marketurile din zona în care stau (2 lei legătura) dar care dovedesc respect și pentru ”amărâții” ca mine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *