De Bobotează la Giurgiu a fost respectată tradiția!

Recuperarea crucii la Giurgiu
Recuperarea crucii la Giurgiu

De Bobotează la Giurgiu a fost respectată tradiția! Apele Dunării au fost sfințite și patru tineri s-au aruncat în Canal pentru recuperarea crucii.

La finalul unei procesiuni pornite din fața Catedralei, cu punct terminus Canalul Cama, înaltele fețe bisericești au aruncat în apa Dunării patru cruci care au fost recuperate de tot atâția tineri (am scris despre asta AICI).

Toate ar fi fost bune, frumoase și în spiritul unei profunde spiritualități românești dacă acestea nu s-ar fi întâmplat sub cod portocaliu de vreme rea; câinoasă chiar a fost vremea și la Giurgiu.

”Giurgiu a fost singurul oraș la Dunăre din țară care, în ciuda codului portocaliu de ninsoare și viscol, a ales să păstreze până la capăt tradiția de Bobotează”, ne spune o pagină oficială.

Numai că uită să adauge ”dintre orașele aflate sub cod portocaliu”! Autoritățile din toate celelalte orașe aflate sub cod portocaliu au pus pe primul loc sănătatea și integritatea cetățenilor dar la Giurgiu se pare că mai importantă decât orice este parada.
În acest caz, ce-i drept, sub stindardul respectării tradiției…

Și semnele, subliniez ”semnele”, nu au ezitat să se arate; una dintre crucile aruncate a fost luată de vânt sau de cine știe ce și a ajuns în capul unuia dintre cei patru tineri care au sărit în apă… Și i l-a spart…
Nu cred că vreodată apa Dunării a mai fost ”sfințită” în ziua de Bobotează (pașnic) cu sângele unui credincios.
Pentru cei tentați să facă o analogie cu simbolistica semnelor le sugerez să arunce o privire pe Vechiul Testament, Cartea a doua – Ieșirea, capitolul 7, versetele 20-21.

Am convingerea fermă că a fost doar o tristă și nefericită întâmplare; eu nu cred în ”semne” însă am (cel puțin) bănuiala că cei care au ținut cu tot dinadinsul la organizarea acestei procesiuni în condiții de forță majoră (Cod portocaliu de viscol și ninsoare) nu se poate să nu fi interpretat întâmplarea ca un semn…

Pentru a avea tabloul complet trebuie amintit că unul dintre cei care s-au aruncat în apă după cruce avea interdicție de la medic (din cauza problemelor cardiace), el fiind pus să dea o declarație că o face pe propria răspundere. Și mai trebuie spus că ISU emisese o recomandare ca în zonele aflate sub cod portocaliu să nu se organizeze astfel de evenimente.

Dincolo de grandomanie și habotnicie rămâne o realitate tristă: nici măcar nu am fost ”singurii” cu gândul la tradiții!; la Drobeta-Turnu Severin, de exemplu, un scafandru de la ISU “Drobeta” s-a aruncat în apă pentru a recupera crucea florală din Dunăre. A fost singurul amator deși acolo vremea a fost mult mai blândă în ziua de Bobotează și nu era cod portocaliu…

PS. Deși informațiile le-am avut imediat după eveniment, dintr-o oarecare reținere le-am lăsat după zilele sfinte care au fost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *