Zeci de sancțiuni în urma a zeci de violențe în fiecare etapă; invocăm lozinca: ”Să fii fairplay costă 0 lei”

Zeci de sanctiuni aplicate de catre AJF
Zeci de sanctiuni aplicate de catre AJF

Zeci de sancțiuni a aplicat AJF Giurgiu și în această săptămână, în ședința Comisiei de Disciplină, în urma neregulilor consemnate în ultima etapă a campionatului județean de fotbal.

Au fost multe sancțiuni și în etapa trecută dar la fel de multe au fost în toate etapele de până acum; numărul acestora s-ar putea explica prin creșterea exigenței noii conduceri a AJF și/sau prin faptul că fotbalul devine, pe zi ce trece, o supapă de refulare a frustrărilor noastre, a tuturor, căci în violențele petrecute pe terenurile de fotbal nu sunt implicați doar jucători și arbitri, cei din teren, adică, ci și spectatori, în foarte multe cazuri și, cel mai periculos dar și revoltător, oficiali de rang înalt, cel mai înalt în localitățile respective.

Surprinde faptul că, în multe cazuri, cei implicați în violențele produse pe teren dau vina pe oricine altcineva, pe adversari dar, de cele mai multe ori, aproape întotdeauna, pe arbitri.
Sunt ferm convins că arbitrii au vina lor; însă la fel de convins sunt de faptul că aceștia sunt nevoiți să arbitreze sub presiune (de mai multe feluri!) în multe cazuri.

Este comod și justificabil să dai vina pe ceilalți! Pe toți ceilalți și să te mai dai și lovit, revoltat de faptul că ai fost menționat pe nedrept, ”făcut ca o albie de porci”, așa cum mi s-a reproșat că i-aș fi făcut pe unii dintre cei implicați în violențe consemnate în etapa trecută.

Afirm că sunt convins că nu există un singur vinovat, că violențele nu sunt de o singură parte, știut fiind că violența naște violență.
Dar atunci când staff-ul unei echipe pătrunde în teren în primele minute ale jocului, încercând să ”convingă” arbitrul de ”dreptatea” lor, chiar dacă au dreptate nu poți să nu te întrebi cât de imparțial va mai fi acel arbitru până la finalul jocului.
Sigur, veți zice unii, că dacă îi este frică, să stea acasă… Probabil că cei care invocați fairplay-ul veți zice și asta…

Am văzut invocat faptul că ”…și la Liga I se întâmplă violențe, meleuri, etc….”.
Este trist dacă voi comparați fotbalul vostru cu cel din Liga I! Acolo se joacă pe mulți bani, pe salarii uriașe, acolo sunt mize mari, foarte mari, în joc. Acela nu este un fotbal pentru plăcerea celor din teren ci pentru spectacolul oferit spectatorilor… Jucătorii au asigurări, au asistență medicală de cel mai înalt profesionalism și joacă pe viață și pe moarte (unii, că na, alții au ajuns și ei pe acolo!!)… Dacă acolo spectatorii vor să vadă sânge, sânge li se dă… Pâine le dă guvernanții!!

Ce aveți voi, la Liga a 4-a și mai ales la Liga a 5-a de împărțit? Câți bani câștigați voi din fotbal? Uneori, de multe ori, nici berea de după meci nu o primiți de la cineva și trebuie să scoateți bani din buzunar pentru a v-o cumpăra… Și asta nu ar fi chiar cel mai rău lucru… Tot voi, cei care vă rupeți picioarele în teren, puneți bani din buzunar pentru a plăti diversele obligații financiare față de asociație.

În cazul partidei dintre Luceafărul Trestieni și Zmeii Ogrezeni, despre care am scris într-un articol anterior, Comisia de Disciplină a AJF Giurgiu ”…analizând rapoartele suplimentare ale arbitrului și observatorului, se amână judecarea acestui caz pentru 09.10.2018, când sunt convocați arbitrii și observatorul partidei”.
Precizez că despre cele întâmplate la acea partidă am scris parțial, prezentând doar punctul de vedere al uneia dintre echipe. De ce doar al uneia? Pentru că mi-a atras atenția evoluția scorului, faptul că staff-ul uneia dintre echipe a intrat în teren (deși nu are acest drept iar acțiunea poate fi interpretată în fel și chip) și faptul că informațiile mi-au fost transmise de cineva care nu prea cred că are frică de Mofu (așa cum mi s-a reproșat, că nu știu eu ce face Mofu).
Știu și că unul dintre jucătorii gazdelor a ieșit cu piciorul rupt din teren dar sunt curios, în continuare, cum va fi soluționat acest caz.

PS. ”…în cazul lovirii unui jucător al echipei Dunărea de dl. Nițu Ion, în funcție de prezentarea certificatului medico legal…” Comisia a hotărât suspendarea lui Nițu Ion pe o perioadă de 12 luni și o penalitate sportivă de 500 de lei. Ce înseamnă această suspendare? Că respectivul nu va mai avea voie să intre pe teren!
Nu aș vrea să cred că pentru AJF nu contează fapta în sine, aceea că un primar a lovit un jucător, un cetățean aflat pe un teren de fotbal, în ultimă instanță ci câte mâini i-a rupt acestuia, câți ochi i-a scos sau câți dinți i-a mai lăsat în gură… Sigur că fapta în sine ar putea ține de penal însă până acolo ar fi interesant de văzut care este unitatea de măsură folosită de AJF. Acea ”penalitate sportivă”?

Mă uit stupefiat la unele echipe, la jucătorii și apropiații acestora, cum își duc copiii mici, foarte mici și/sau nepoții la stadion…
Mă gândesc cu groază dacă după ce ar fi călcat în picioare un asemenea copilaș, într-un ”meleu” care, nu-i așa, ”se întâmplă și la Liga I”, ”penalitatea sportivă” ar fi acoperitoare!
DA, puteți să mă înjurați pentru asemenea cuvinte, deranjante, știu, dar puțin îmi pasă! Pentru mine sportul, fotbalul, nu este o lozincă cu fairplay-ul care costă… nu-știu-cât ci un crez, chiar dacă nu mai sunt nici la vârsta și nici capabil fizic pentru a-l practica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *