Trăind între orbi, surzi și tăietori de ”pamblici”…

Privind lung, în zare...
Privind lung, în zare…

Am scris zilele trecute despre câteva lucruri care ”ne doare”, lucruri vizibile și din avion sau chiar din satelit, atunci când te afli în vreunul dintre aceste mijloace de locomoție (sic!) și treci pe deasupra frumosului oraș, municipiu, reședință de județ – Giurgiu.

Să le luăm pe rând!
Piața volantă din incinta Direcției pentru Agricultură Giurgiu, un lucru lăudabil dar organizat la dracu-n praznic, cum ziceam eu, neacademic.
Au forfotit cumpărătorii (iar neacademic – au mișunat) prin acea curte, vreo 2-3 câți au fost! Bine că erau mai mulți reprezentanți ai organizatorilor, oameni de bine, care i-au îndrumat pe rătăciți să nu se rătăcească!
Mi-a atras atenția o bătrânică, mic producător, care privea lung în zare, doar-doar o trece și pe la taraba ei vreun cumpărător… A trecut unul (așa mi-a zis un prieten într-un comentariu pe rețele)…

A doua zi piața volantă s-a mutat în Piața Centrală; acolo este cu adevărat vad comercial!
Organizatori au fost instituții județene, firesc, în județ se cultivă legumele că doar nu or să crească printre blocurile de pe Decebal…
Organizatorii au fost sprijiniți de instituțiile locale (Primăria), dovedindu-se și de această dată că este mai ușor să sprijini decât să organizezi.

(Paranteză, paranteză, căci nu mă pot abține!!)

Caini si rahati!
Caini si rahati!

Am strâns eu frumos răhățelul jigodiei mele (e Chihuahua) așa cum a hotărât Hotărârea CM (!!), de frica Localilor care m-ar putea amenda pentru că nu am agățate de coadă (aia din dotare!) măturica și fărașul sau poate că doar așa, din spirit civic, din respect pentru cei din jur și hotărât am vrut să-l pun în coșul de gunoi…
Prima reacție a fost să-l pun în acea rămășiță de coș dar respectul față de mine m-a împiedicat, trăsătură (respectul față de cetățeni) pe care edilii nu o au…
Am băgat punguța cu rahat în buzunar (l-aș fi păstrat pentru campania care vine, i-o trebui cuiva) și l-am aruncat în tomberonul aflat la câteva sute de metri.
(Închid paranteza!)

În Piața Centrală am văzut o inițiativă cu adevărat salutară: tarabe pentru cei nevoiași, ” tarabe sociale pentru băbuțe reale”, cum le-a spus administrația pieței. Felicitări celui cu ideea, indiferent cine este acela.
Acelor producători ar trebui să li se asigure condiții deosebite, în primul rând pentru că ne aduc acele câteva fire de pătrunjel pe care strălucește roua dimineții, culese din grădina Raiului (căci așa vedeam eu curtea bunicilor mei, în copilărie) și în al doilea rând pentru că neîncasarea taxei de tarabă, atât cât este ea, este o (minimă) măsură de protecție socială.

Salut și cred că mulți giurgiuveni apreciază organizarea piețelor volante… Numai că…!
Numai că Piața Centrală este oricum aprovizionată și bine condusă (vezi inițiativa de mai sus) în vreme ce alte două piețe din Giurgiu, piețe aflate în locuri cu mare concentrare de locuitori sunt lăsate de izbeliște.
Piața Decebal este un cavou! Un loc de care îți este frică să te apropii, mai ales la prima oră, atunci când mișună moroii…

Piata Decebal
Piata Decebal

Avea și producători și cumpărători acea piață cu ceva vreme în urmă dar au dispărut și unii și alții de când un întreprinzător a introdus taxa de tarabă acolo.

Piața de pe Tineretului, o piață amenajată de Primărie, pe vremea ”ăluia” care l-a lăsat pe ”ăsta” cu visteria goală, pustie și ea și nu pentru că în zonă nu ar fi doritori să vândă și să cumpere ci din cauza taxei de tarabă, o taxă modică, 7 lei și ceva, taxă care îi îndepărtează pe micii producători… Iar de pe unde sunt îi mai îndepărtează și localii…

Piata Tineretului
Piata Tineretului

Va fi reînviată acea piață? Poate dacă cineva ar avea urechi să audă și ochi să vadă și, mai ales, dacă CINEVA ar avea timp să umble printre oamenii simpli, săraci, amărâți (sigur că nu sunt toți așa) și nu s-ar învârti doar printre oamenii de cultură, tâind ”pamblici” și lipind etichete.
Etichete al căror conținut oamenii de cultură (evident că mă refer doar la unii dintre ei) nu au timp să-l citească, importantă fiind osanaua!!

Ei sunt si primii si singurii!
Ei sunt si primii si singurii!

Zic doar atât: la Biblioteca Județeană nu se percepe taxă de lectură.

Verdeața din Giurgiu, natura explozivă, mirosul de tei te face să închizi jumătate dintr-un ochi la toate cele lumești… Nu mi-aș dori să tundă copacii, chiar dacă multe crengi ale acelora se sprijină pe cablurile agățate de stâlpi, nu-mi doresc să curețe iarba dintre biscuiții de pe trotuare (e ca crema de Ierbeo!), nu-mi doresc să strângă câinii vagabonzi (că ie și iei oameni!!) nu-mi mai doresc nimic în Giurgiu!
Le avem pe toate! Îi avem pe aleșii noștri, unii mai onești decât alții (oneștii din politică!), atenți la tot ce ține de gospodărirea acestui oraș (să nu ziceți careva că tăiatul ”pamblicilor” nu e edilitar-gospodăresc)…

Și totuși, domnule primar, poate cândva, într-o dimineață sau chiar mai spre seară, vă faceți timp să treceți și pe lângă Piața Tineretului…
Poate ORGANIZAȚI și acolo o piață volantă! Am informații (pe surse) că Prefectura este foarte deschisă la dialog și dispusă să SPRIJINE acțiunea dumneavoastră.

PS. Unele cuvinte și expresii sunt mai din vulg dar nu vulgare.
PS2. Deși mi-a atras atenția cineva că nu se folosește gerunziul în titlu iată că eu îl folosesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *