Puterea exemplului personal… dar pe cine mai interesează exemplele?

În sălbăticie, pe insula Mocanu!
În sălbăticie, pe insula Mocanu!

Puterea exemplului personal în lupta cu gunoaiele (altora!) a fost primul lucru care mi-a venit în minte atunci când am văzut o serie de poze puse de un giurgiuvean pe pagina sa de Fb.

Am scris mai toată vara despre plaja de la Gostinu, menționând sporadic și alte locuri de agrement de la Dunăre frecventate de giurgiuveni și nu doar de ei.

Când am scris și lucruri mai puțin plăcute, legate în special de gunoaiele rămase în urma amatorilor de ”locuri sălbatice”, foarte mulți s-au supărat, acuzându-mă chiar (uni dintre ei) de denigrare… Măi să fie!

În acest context am rămas plăcut surprins de gestul giurgiuveanului despre care vorbeam la început.
Gabriel Wili Mosor, căci despre el este vorba, a postat pe pagina sa de Fb mai multe poze în care apare, alături de mai mulți prieteni, într-o acțiune de ecologizare (de strâns gunoiul, mai pe românește) a zonei în care alții au făcut prăpăd.

Sincer, lucrul care mi-a venit în minte când am văzut prima poză a fost că ”este doar o poză”! Bună de pus pe Fb!
Însă munții de gunoaie strânși si sacii plini, văzuți în următoarele poze, m-au convins că nu este doar o acțiune de paradă…

”Suntem câțiva giurgiuveni care avem bărci și care de când ne știm mergem, atunci când avem timp, să petrecem câteva ore într-un cadru natural splendid, o zonă care era cu adevărat sălbatică până în urmă cu ceva vreme însă de când a apărut moda plimbărilor de agrement, facilitate de câțiva întreprinzători particulari, lucrurile au cam luat-o razna”, mi-a spus Gabriel Mosor, atunci când am stat de vorbă cu el.

”Nu spun că ar fi cineva anume vinovat de această situație. Am văzut tot mai mulți cetățeni interesați de aceste zone liniștite, relativ izolate de oraș, căci la Mocanu, pe insulă, se poate ajunge doar cu barca (sau altă ambarcațiune).
Iar dacă tot ai ajuns în pădure, se și trezește în tine instinctul de om al pădurii; civilizația e un cuvănt care a rămas departe, dincolo de apă!

Am strâns de data aceasta mult gunoi, o parte l-am ars, o altă parte l-am luat în barcă și dus la containere (sticlă, metal). Din păcate nu putem face mereu asta…
Dar sperăm ca gestul nostru și al altora ca noi să tragă un semnal de alarmă… Deși, sincer, avem slabe speranțe…”, mi-a spus la final Gabriel Wili Mosor, un giurgiuvean care iubește natura și care o vede evoluând spre rău de la an la an, din cauza nepăsării (nesimțirii) unora.

În acest VIDEO puteți vedea câteva imagini sugestive, dintr-o zonă sălbatică!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *