Prima tentativă de promovare a Dunării Giurgiu în Divizia B

Prima tentativă de promovare a Dunării Giurgiu în Divizia B
Prima tentativă de promovare a Dunării Giurgiu în Divizia B

În septembrie 1950 România a renunțat la tradiționala împărţire a ţării pe judeţe şi s-a trecut la organizarea administrativă de tip sovietic, în regiuni şi raioane. S-au format 28 de regiuni. Dunărea Giurgiu și Olimpia Giurgiu făceau parte din Regiunea București.

În ediția 1960/1961 Campionatul Regiunii București de fotbal avea două serii.
În prima serie a activat Olimpia Giurgiu iar în doua Dunărea Giurgiu.
După un parcurs foarte bun cele două echipe giurgiuvene au încheiat campionatul pe primul loc. Pentru desemnarea campioanei regiunii București a fost nevoie de un baraj. Astfel că s-au întâlnit într-un derby al orașului Dunărea Giurgiu și Olimpia Giurgiu.

Primul meci s-a desfășurat pe stadionul din Port în prezența a 2.500 de spectatori.
După un joc frumos fotbaliștii de la Olimpia Giurgiu au câștigat în fața celor de la Dunărea cu scorul de 1-0. Unicul gol al meciului a fost marcat de Petre Dragomir, (care va juca și antrena pe Petrolul Ploiești, după acest derby).

După o săptămână s-a jucat returul pe stadionul Fabricii de Zahăr. De data aceasta la stadion au venit circa 3.000 de spectatori. După un joc spectaculos și de o bună factură tehnică fotbaliștii de la Dunărea au reușit să învingă cu scorul de 2-0 prin golurile marcate de Constantin Bebe Năsturescu și Rotărăscu. Cu acest rezultat Dunărea Giurgiu a devenit campioană și a reprezentat Regiunea București la Barajul de promovare în Divizia B, de la Sibiu.

Lotul echipei Dunărea Giurgiu a fost următorul: Cristache Manole, Vasile Gheorghiu, Sandu Drăgănescu, Nicolae Nemțescu, Pepi Iorgulescu( frate cu Nea Alecu), Alexandru Ghiță, Alexandru Pană, Alexandru Albu, Alexandru Iorgulescu (Nea Alecu), Ion Iliuță, Stan Ștefan Fane Brînză, Nicu Marinel, Puiu Rotărescu, Constantin Bebe Năsturescu, Dumitru Nania, Vasile Ene, Gheorghe Grozea dar nu era legitimat și Negrilă.
Antrenor principal ing. Lucian Mititelu (director SNG) , iar secund Ștefan Teașcă.

Printre jucătorii Olimpiei Giurgiu antrenați de regretatul Gogu Gîrlea s-au numărat: Paul Kety, Emil Cîinaru,Titi Mareș, Paul Crăciun, Alexe, George, Ciocea, Belijna, Pavel Bebe Olaru, Cornel Popescu.

După acest succes Dunărea Giurgiu s-a deplasat la Sibiu pentru a susține jocurile de baraj pentru promovarea în Divizia B. La acest baraj au participat echipele Flacăra Roșie București, CFR Arad, Cîmpulung Muscel, Carpați Sinaia, Dinamo Craiova și Dunărea Giurgiu.
La Sibiu Dunărea a fost susținută 300-400 de suporteri din Giurgiu care au făcut deplasarea cu cîteva autobuze puse la dispoziție de I.R.T.A. Giurgiu.

În primul meci de baraj Dunărea a întâlnit pe Flacăra Roșie București pe care a învins-o cu scorul de 1-0. Golul a fost marcat de Bebe Năsturescu în minutul 30, printr-o lovitură de cap.
În cel de-al doilea meci giurgiuvenii au întâlnit pe CFR Arad în fața căreia a pierdut cu scorul de 0-4 0-0. Cei prezenți la meci au dat vina pe ambii portari care au prins o zi mai slabă.
În meciul trei Dunărea a terminat la egalitate,3-3, în compania celor de la Cîmpulung Muscel, după ce la pauză conducea cu 2-0. Pentru navaliști au marcat Năsturescu, Rotărăscu, Alecu Iorgulescu.
În penultimul meci al barajului Dunărea Giurgiu a încheiat la egalitate, 0-0, cu Carpați Sinaia. Giurgiuvenii au prestat un joc bun, dar Iliuță, Ene și Rotărăscu au ratat ocazii incredibile.
În ultimul joc Dunărea Giurgiu a învins cu 1-0 echipa Dinamo Craiova, prin golul marcat de Năsturescu. Din păcate Dunărea Giurgiu a ratat promovarea în Divizia B, la golaveraj, având două goluri marcate mai puțin față de Carpați Sinaia.

În urma meciurilor câștigate echipele CFR Arad cu 9 puncte și Carpați Sinaia cu 6 puncte au promovat în Divizia B. Dunărea Giurgiu s-a clasat pe locul trei cu 6 puncte, la egalitate cu Carpați Sinaia, dar cu un golaveraj inferior 5-7, în timp ce fotbaliștii din Sinaia au avut la golaveraj 6-6, fapt ce a făcut ca Dunărea să rateze primul Baraj de promovare în Divizia B.

Rezultatele echipei Dunărea Giurgiu
Dunărea Giurgiu – Flacăra Roșie București 1-0
CFR Arad – Dunărea Giurgiu 4-0
Dunărea Giurgiu – Cîmpulung Muscel 3-3
Carpați Sinaia – Dunărea Giurgiu 0-0
Dunărea Giurgiu – Dinamo Craiova 1-0

Clasament final: Grupa a II-a, baraj „B” – 1961. Sibiu.
1. CFR Arad 5 5 0 0 13 3 10p
2. Carpaţi Sinaia 5 2 2 1 5 5 6p
3. Dunărea Giurgiu 5 2 2 1 5 7 6p
4. Flacăra Roşie Bucureşti 5 2 1 2 9 7 5p
5. Muscelul IMS Câmpulung 5 1 1 3 10 13 3p
6. Dinamo Craiova 5 0 0 5 5 12 0p
Au promovat în divizia B primele două din clasamentele finale.

Costel Spînu, fragment din noua sa carte, aflată în pregătire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *