Piftie (răcituri) de porc tradiţională

Piftie (răcituri) de porc tradiţională
Piftie (răcituri) de porc tradiţională

Vine vremea piftiilor (a răciturilor) aşa că vă prezentăm o reţetă de piftie tradiţională, exact aşa cum făceau mamele şi bunicile noastre; nu uitaţi că tot chichirezul piftiei îl constituie gelatina din picioarele şi zgârciurile (cap cu urechi) de porc.

INGREDIENTE
5 picioare porc
1/2 cap de porc cu ureche
400 g carne macră de porc
2-3 cepe
4-5 morcovi
1 căpăţână usturoi
200 g mazăre fiartă şi 1 ou fiert tare, pentru aspect, dar de care vă puteţi lipsi
sare, piper

PREPARARE
Pârliţi picioarele şi capul de porc la flacăra aragazului, răzuiţi-le şi spălaţi-le în apă rece, până ce sunt albe şi curate; bucăţile prea mari le tăiaţi, făcându-le mai mici, pentru a fierbe mai uşor.
Carnea, picioarele şi capul se pun la fiert în 6-7 litri de apă rece cu sare; luaţi de câteva ori spuma atunci cănd se formează la suprafaţă. Când vedeţi că amestecul nu mai formează spumă din abundenţă adăugaţi ceapa şi morcovii; acestea se scot atunci când carnea este fiartă.
Fierberea durează până când carnea se desprinde singură de pe oase iar zeama în vas scade la jumătate.
Scoateţi carnea, separaţi şi aruncaţi oasele, tăiaţi-o în bucăţi mici; pisaţi usturoiul şi adăugaţi-l în zeamă pe care o „vânturaţi” (din când în când) cu polonicul 10-15 minute după care o strecuraţi, îndepărtând usturoiul pisat. Potriviţi după gust cu sare şi piper.
Puneţi in vase potrivite o felie de ou, câteva boabe de mazăre, felii (rondele) de morcov fiert, adăugaţi bucăţi de carne şi zeamă. Mazărea, oul şi morcovul constituie decorul atunci cănd/dacă răsturnaţi conţinutul pe o altă farfurie; dacă nu vreţi să răsturnaţi, “decorul” nu are rost.
Daţi la rece câteva ore (nu la îngheţat!) şi… Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *