Mâncăm atâta ”bio” încât ne vor plesni bojocii de sănătoși ce suntem!

Rosii vandute cu eticheta (romanesti, de gradina)
Rosii vandute cu eticheta (romanesti, de gradina)

”În urma analizelor de laborator Ministerul Agriculturii asigură că nu au fost depistate depăşiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele şi fructele româneşti corespund standardelor de calitate şi nu prezintă riscuri pentru consumatori“.

Așa spunea un comunicat al Ministerului Agriculturii… DA! Vedeți domniile voastre! NU AU FOST DEPĂȘITE LIMITELE MAXIM ADMISE!

Sigur, respectivul comunicat nu face referire la produsele bio (eco, organice).
Are dreptate respectivul minister…
Dar atunci când respectivul minister închide ochii la minciunile unora dintre producători, despre ce este vorba?

Este plină piața (oricare) de etichete pe care scrie ”românești” (mai ales la roșii); unii mai adaugă și ”de grădină”, insinuând că acele produse ar fi bio…

Că nu a fost depășită limita de pesticide, că se pun îngrășăminte chimice cu moderație, că sunt folosiți stimulatori și/sau polenizatori artificiali cu moderație, nu înseamnă că produsele obținute astfel sunt bio (eco, organice).

Cu adevărat bio (eco, organice) sunt acele legume cultivate pe terenuri care nu au văzut vreodată ”chimicalele”, udate cu stropitoarea, îngrășate cu bălegarul de la vacă și curățate de gângănii de găinile care se plimbă printre ele…

Înseamnă, dacă vreți, mai plastic, acel kilogram de roșii obținut de pe planta de roșii crescută cu trudă în curtea unei băbuțe și nicidecum cel 4-5 kilograme de roșii obținute de pe planta dintr-o seră, de exemplu, cultivată pentru comercializare.
Cum ați explica diferența voi, cei care ne scoateți ochii cu ”roșii de grădină”? Din grădina Domnului, poate…

Am întrebat pe cineva, cultivator, om de o probitate morală de necontestat, cam cât l-a costat producerea unui kg de roșii în solar în această primăvară.
2,5 lei/kg, a venit răspunsul acestuia… ”Dar eu nu am beneficiat de subvenție că nu îndeplinesc condițiile, am suprafață mică…”

Nu ar fi jenant să fac iarăși calculele pe care le-am mai făcut? 6 lei subvenția pe kg (raportat la producția minim cerută) plus 6 lei minim la vânzare (7 lei cele din poză), rezultă un câștig la kg de roșii de 12 (13) lei.
Greșesc cumva?

Foarte bine că câștigă oamenii! Dar și eu, cumpărătorul, sunt tot om și nu pot să nu mă întreb de ce roșiile aduse tocmai din Spania, cu atâtea cheltuieli de transport și culese de români care se laudă că au salarii mai mari decât aici, în țară, se vând cu 4-5 lei pe kg, în vreme ce acelea la care am făcut calculele mai devreme se vând cu 6 (7) lei… Și asta târziu, în vară… Că la început de sezon, iarnă/primăvară prețul este aproape dublu.

Uite, de aia vreau GOSTAT!!
Pentru corecta informare, roșiile din poză sunt cumpărate de la un mare market și eu știu că producătorul le-a livrat cu mai puțin de 7 lei, poate doar jumătate, 3-4 lei…

PS. Cu orice risc o zic! Roșiile din poză să le dați voi, cei care mi-ați luat 7 lei pe kilogram zicând că îmi vindeți roșii din grădină, copiilor voștri să le mănânce… Eu le-am aruncat.
Sau, mai plastic: nesimțitule care mi-ai vândut acele mizerii, să le dai lu’ mă-ta care te-a făcut ”jmecher” să le mănânce!

Da, revoltă este asta… Și e greu, chiar nerecomandat să te abții când vezi atâta bătaie de joc.
Sub oblăduirea unui ”onorat” minister care dă subvenții… Pentru ce? Pentru acele roșii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *