Fotbalul giurgiuvean între amatorism şi bani (nu profesionism)!

La drum nou, tot noi!
La drum nou, tot noi!

Văzând situaţia în care s-au aflat echipele giurgiuvene în confruntările din afara judeţului pot, cu rezerva că aş putea greşi, trage concluzia că în judeţul Giurgiu nicio entitate nu este în stare sau nu vrea să contribuie la creşterea performanţei fotbalului judeţean.

Şi nu, nu mă raportez doar la Mihai Bravu, echipa care a reprezentat judeţul şi la barajul de promovare în Liga 3 dar şi în faza naţională a Cupei României; ei au fost vârful iceberg-ului, un vârf, cu adevărat dar care s-a topit în confruntarea cu echipe din afara judeţului.
Ce, îşi imaginează cineva că dacă oricare altă echipă ar fi avut bani să plătească jucători buni, aceia nu ar fi luptat ca nişte zmei? Dar de unde bani?

La Bolintin Vale, de exemplu, cum s-au terminat banii jucătorii „tocmiţi” au dat bir cu fugiţii (să nu creadă cineva că o spun pentru a jigni – nu , o spun, consemnez de fapt o situaţie care unora le este greu să o recunoască, din diverse motive, în principal din orgoliu).
La fel s-a întâmplat şi la Mihai Bravu, acolo unde principalul sponsor a plecat chiar în plin baraj; probabil că a avut motivele lui…

O situaţie oarecum aparte este la Dunărea Giurgiu, club care îmi este greu să cred că nu ar putea fi sprijinit de sponsori sau municipalitate pentru a face şi ceva performanţă pe lângă sportul de masă. Dar, repet, aici este o situaţie mai aparte, fotbalul este un sport ca altele, nu i se acordă o atenţie preferenţială faţă de alte sporturi practicate în cadrul clubului, cu succes, pot zice… Doar fotbalul nu are succes… Cel de seniori căci la juniori situaţia este de-a dreptul bună şi dătătoare de speranţă!

Seniorii, aproape oriunde în fotbalul giurgiuvean, vor bani!! Fotbaliştii mai buni, autodefiniţi astfel dar şi recunoscuţi în multe cazuri, cer bani pentru a juca… În Liga 4. Nu este rău, nu condamn pe cineva, este dreptul lor… Însă în aceste cazuri să te baţi cu pumnii în piept că joci de plăcere mi se mare amuzant, cel puţin, ca să nu zic ipocrizie…

AS Mihai Vodă, o echipă a unei entităţi bogate, cu rezultate foarte bune ani la rând în Liga 5, nu va juca nici anul acesta în Liga 4. De ce?
Pentru că nu au bani să „tocmească” jucători! Da, veţi zice, dar rezultatele bune sunt obţinute de jucători buni! Aşa, chiar aşa este!
Numai că acei jucători buni de la Mihai Vodă sunt tocmai cei despre care eu am cel mai mare respect, tot vorbind despre fotbalul de plăcere… Ei sunt cei care joacă cu adevărat de plăcere! Şi nu au cum să o facă pentru bani! Ei îşi câştigă banii necesari traiului zilnic al lor şi al familiilor lor din ocupaţiile pe care le au, ocupaţii pe care nu ar risca să le piardă pentru fotbal, oricât de mult ar iubi ei fotbalul!

„Domnul Nelu, până în ultimul moment am crezut, apoi am sperat că vom juca în Liga 4; am început chiar şi selecţia pentru echipa de juniori… Dar când a venit vremea să trimitem documentele la AJF din 22 de jucători 16 au semnat că nu pot juca sâmbăta”, mi-a spus aproape cu lacrimi în ochi Dănuţ Badea, unul dintre oamenii din fotbalul giurgiuvean pentru care eu am un mare respect.

„Până în ultimul moment am sperat dar nu putem! Nu că nu am vrea. Nu putem! Adică putem din punct de vedere fotbalistic, suntem ferm convinşi că am avea o prestaţie bună dar pentru băieţi este mai important serviciul decât fotbalul… şi este normal, nu trăiesc din fotbal”.
„Ca să pornim la drum cu gândul că vom angaja jucători pe care să-i plătim, nu putem… Eu nu aş face-o chiar dacă nu aş mai călca vreodată pe un teren de fotbal… AS Mihai Vodă este echipa noastră, este viaţa noastră (fotbalistic vorbind), nu avem bani să „tocmim” jucători din afara localităţii. Nu avem bani pentru mercenari… Rezultatele de până acum le-am obţinut tocmai pentru că băieţii sunt din localitate şi şi-au dat viaţa pe teren. Au jucat pentru ei şi ai lor.

Şi ştiţi ce este interesant? Că nu stăm rău cu banii, că avem toate cele necesare, chiar mai bine decât au mulţi alţii din Liga 4… Dar nu avem bani pentru mercenari…
Vom continua în Liga 5, vom juca cu aceeaşi ambiţie ca şi până acum şi o vom face în continuare doar de plăcere.”

Ei, vedeţi cam cum este cu banii? Are câte unul un orgoliu sau, hai să zic altfel, o ambiţie foarte mare, găseşte câte un sponsor şi cînd apare un hop sponsorul fuge şi echipa rămâne cu ruşinea… Care ruşine rămâne, vă rog să înţelegeţi ce vreau să spun, la cei care rămân… „Tocmiţii” pleacă, vor găsi poate, sau nu, o altă echipă iar cei rămaşi vor rămâne cu gustul amar…

Domnilor! Liga 4 nu este locul unui fotbal profesionist! Este locul fotbalului pentru amatori.
Profesionişti veţi fi atunci când veţi ajunge să jucaţi în ligile superioare şi să trăiţi din fotbal… Acel fotbal jucat pentru bani, pentru mulţi bani, nu pentru 50-100 de lei la victorie! În cazurile fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *