Fotbaliști de legendă giurgiuveni – Constantin Zamfir

Constantin Zamfir in plina glorie
Constantin Zamfir in plina glorie

Continuăm serialul inaugurat săptămâna trecută în care mi-am propus să va prezint fotbaliști de excepție, născuți în județul nostru, care au evoluat în fotbalul mare și cu care noi, giurgivenii, ne putem mândri.

Unul dintre aceștia este Constantin Zamfir, născut la data 15 mai 1951, în satul Goleasca, comuna Bucșani, jud Giurgiu.

La fel ca toți copiii de vârsta lui, dar având un talent nativ înnăscut, a descoperit tainele jocului cu balonul rotund cu mare ușurință pe tăpșanul de pe malul râului Dimbovnic, unde împreună cu prietenii lui băteau o minge cât era ziua de mare.

După cum povestea chiar el într-un interviu, a pus prima dată ghetele de fotbal în picioare la 18 ani – “M-a luat un prieten să mergem la Videle, că era turneu între secțiile de la Schela de petrol și le lipseau la unii doi jucători. I-am făcut harcea-parcea, iar norocul meu a fost că la jocul ăla a fost prezent și antrenorul Marin Pena, de la echipa de juniori Petrolul Videle. Nu m-a lăsat până nu m-a legitimat, iar peste două săptămâni eram deja la echipa mare, care juca în Divizia C”.

Era în vara anului 1969, a jucat un campionat la Videle, după care în perioada satisfacerii stagiului militar, 1970-1972, a evoluat la Voința Ilia și Dacia Orăștie.

A revenit pentru un an la Videle, devenind rapid vedeta echipei, după care a urmat transferul la Petrolul Ploiești, formație pentru care a jucat foarte bine doi ani.
Evoluțiile de aici au făcut să fie unul dintre cei mai curtați fotbaliști de către marile cluburi bucureștene și nu numai.

Steaua București a reușit să îl transfere, unde a jucat excelent încă de la început. În vara aceea, 1975, roș-albaștrii au efectuat un turneu în Spania, unde au jucat cu FC Sevilla, Espanol Barcelona, Cadiz si Granada, iar Costică Zamfir a fost omul numarul unu, ziariștii noștri supranumindu-l după aceea ”Gento din Ghencea”.

La vremea respectivă mai multe cluburi din vest l-au ofertat printre care spaniolii de la Sevilla. Atunci însa nici nu se putea gândi să joace afară, așa erau timpurile.
Mai târziu Panathinaikos și AEK Atena au dorit să-l transfere, dar răspunsurile date de conducătorii vremii erau invariabil Nu.

În sezonul 1975-1976, Steaua, sub conducerea lui Emerich Ienei a făcut eventul, dominând clar campionatul, cu un Costică Zamfir cu evoluții impresionante.

A debutat inevitabil, datorită evoluțiilor sale excelente la echipa de club, la Națională în anul 1975, la un 2-2 cu Spania la București.
A bifat pentru “tricolori” 19 prezențe, incluzând și cele de la echipa olimpică și a marcat 2 goluri.

După 5 ani la Steaua, în care a câștigat 2 Cupe ale României și a fost de două ori Campion, au urmat o serie de echipe de Divizia B începând cu FCM Galați în sezonul 1980-1981, unde antrenor era celebrul Titi Teașcă, și el de asemenea giurgiuvean.

În campionatul următor 1981 – 1982 s-a transferat la cunoscuta echipă bucureșteană Progresul – Vulcan unde a avut evoluții foarte bune, reușind la mare luptă cu Rapid, promovarea în Divizia A.
După care până în 1986 a trecut pe la mai multe echipe, Metalurgistul Cugir, Chimia Turnu Măgurele, Urbis București, Laromet București, Inter Vaslui, cu evoluții notabile la toate acestea.

În vara anului 1986 a ajuns la Petrolul Roata de Jos, adică acasă, ca antrenor secund și jucător, principal fiind colegul sau de la Petrolul Videle cu care a plecase in 1973 la Petrolul Ploiești, profesorul Simion Badea.
Aici a rămas timp de șapte ani, jucător, secund, principal în sezonul ’87 – ’88, apoi din nou secund al regretatului fost mare portar al Farului Constanța, Horia Ghibănescu.

Din 1989 până în 1993, cu o scurtă escală la Minerul Baia de Arieș, a fost antrenor principal avându-l ca secund pe unul din jucătorii de excepție ai Petrolului Roata de Jos, Didin Anghelin.

A rămas cu cele mai frumoase amintiri din carieră, după cum declara chiar el, de la Petrolul Roata de Jos, unde a fost extrem de respectat și apreciat, având parte de un lot de jucători deosebit și o conducere care l-a înțeles tot timpul.

După această perioada de șapte ani, evoluție mai rar întâlnită în cariera unui antrenor, s-a dedicat muncii de creștere și formare de tinere talente, activând și în prezent în cadrul Centrului de copii și juniori al clubului Concordia Chiajna.

Talent înnăscut, jucător de națională, antrenor cu bune rezultate, Costică Zamfir este și un om de mare caracter, prieten deosebit și un familist convins.
A fost foarte apreciat peste tot pe unde a trecut și cu adevărat a făcut cinste județului nostru totdeauna, neascunzându-și vreodată originile.

Nicolae Munteanu (pseudonim), corespondent Giurgiu OnLine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *