În ziua de Boboteaza, după ce Crucea Sfântă a fost recuperată din apele Dunarii, pe terenul din apropierea Canalului Sf. Gheorghe a avut loc un eveniment inedit şi traditional: „botezul cailor”.
Botezul cailor este o tradiţie care are rădăcinile adânc ancorate în timp, nimeni nemaiaducându-şi aminte de originea acesteia; conform acesteia, apa sfintită de Boboteaza este bună nu numai pentru oameni si casele acestora ci şi pentru cai, pe care ii face mai sanatosi şi mai puternici.
Acest obicei este specific in zona Munteniei, Olteniei si Dobrogei.
Botezul cailor este o veche traditie care s-a păstrat şi in zona Giurgiu; conform traditiei, caii botezati vor avea un an mai bun, dar si recolta din care sunt hraniti va fi mai bogata.
La Giurgiu, caii frumos impodobiti de stapanii lor, adunaţi pe terenul din apropierea Canalului Sf. Gheorghe, au fost botezati de înaltele feţe bisericeşti prezente la ceremonia de sfintire a apelor Dunarii.
Cu caii botezaţi cu apă sfinţită, proprietarii au tinut sa faca o mica demonstratie ecvestra, ca semn de pretuire a atentiei acordate frumoaselor cabaline.