Am realizat, forțat de împrejurări, un sistem de irigare prin picurare pentru o suprafață mică de teren, cu investiții minime și minim de efort.
Avem o căsuță la țară, undeva la circa 40 km de București, căsuță la care mergem doar la sfârșit de săptămână, vara și nici măcar atunci în fiecare săptămână, cu o suprafață de circa 1400 mp curte (flori, livadă, grădină de legume).
Ca omul gospodar, doamnele din familie, soția și fiica, au plantat multe, cam de toate de fapt: flori de toate felurile și legume, pomii fructiferi preluându-i la cumpărarea casei; mai ales legumelor, am constatat noi, le trebuie APĂ! Așa că am trecut la treabă!
Am cumpărat un bazin (IBC) de 1000 de litri (350 de lei), câteva flanșe adaptoare la diverse diametre de țeavă pehd (20 de lei), țeavă pehd de 32mm (3 lei/m, 50 m, să-mi ajungă, 150 lei), bandă de picurare 200 m, 70 de lei, robinete bandă, 50 bucăți, 100 de lei, câteva fitinguri pehd, circa 50 de lei și alte câteva ”bomboane pentru tort”, de pe AliExpress, releu Sonoff, releu electromagnetic (contactor), senzori de nivel și circuitul electronic pentru acționarea pompei la plin/gol, toate cam 100 de lei, per total cam 900 de lei.
Și muncă, neică, multă muncă de necalificat, căci nu am vreo pregătire în ale irigațiilor sau hidrodinamicii!!
Drept pentru care am instalat bazinul de 1000 de litri pe câte 2 bolțari (la fiecare colț), aproximativ la 50 cm înălțime; precizez, pentru corecta informare, că nivelul terenului unde este amplasat bazinul (vezi foto) este cu 50 de cm mai sus decât terenul unde irig diversele plante, asta însemnând aproximativ 1 metru diferența de nivel totală, adică 0,1 atmosfere la capătul coloanei, după legile hidrodinamicii (10 m = 1 atmosferă).
Deși (aproape) toți distribuitorii de benzi de picurare afirmă că acestora le trebuie minim 0,7-0,8 atmosfere pentru a funcționa, eu am avut plăcuta surpriză (și ceva emoții, recunosc) să constat că banda de picurare funcționează (picură) și cu 0,1 atmosfere. Evident că debitul nu este cel dat de producător, 2-3 litri/oră dar cum timp am berechet mă mulțumesc și cu doar 1 litru/oră!!
Nu dau amănunte tehnice despre montarea coloanelor, țevi pehd, fitinguri, robinete, bandă de picurare pentru că la această operație este mai mult muncă fizică decât tehnică!!!
Despre bazin și alimentarea acestuia menționez câteva aspecte:
– pompa din puțul alăturat (existentă anterior, nu cumpărată special pentru irigații) umple bazinul în circa 20 de minute, cu robinetele deschise la benzile de picurare, vreo 20 de benzi a câte 9-10 metri fiecare, adică între 1500 și 2000 de picurători (bandă cu picurători la 10 cm);
– funcționarea pompei, pentru umplerea bazinului, o controlez/comand pe NET, cu aplicație pe telefon (eWeLink), prin releul Sonoff (un releu wi-fi), releu care comandă, la rândul lui, un releu electromagnetic (contactor) de putere, circa 1,5 kW, cât consumă pompa;
– nivelul apei din bazin este controlat de 2 senzori de nivel (plutitoare) conectați la un circuit bistabil dar acest dispozitiv la mine este un moft, nu este neapărat necesar, poate lipsi fără probleme întrucât nivelul apei din bazin îl văd în camera wi-fi amplasată în apropierea acestuia (vezi în foto săgeata albă);
– din motive lesne de înțeles robinetele benzilor de picurare sunt deschise permanent și apa curge (irigă) atunci când este apă în bazin; sigur că cei perfecționiști pot rezolva elegant (și ieftin, de pe AliExpress) cu un sesizor de umiditate și eventual o electrovană, comandată tot de releu Sonoff;
– este necesar un filtru, la ieșirea din bazin, algele verzi din bazin ”având obiceiul” să astupe duzele de picurare.
Încă odată precizez că la mine controlorul de nivel cu plutitorii aferenți poate lipsi întrucât văd nivelul apei din bazin în camera wi-fi aflată în apropiere.
Dar este mai mult decât evident că în cazul în care nu există o asemenea cameră singura posibilitate de control al nivelului apei este controlorul de nivel (XH-M203, un montaj luat cu câțiva lei de pe AliExpress dar care se găsește și în magazine din Ro).
Și la fel de evident este și faptul că trebuie să aveți (o bună) conexiune la Internet în locația respectivă.
Dacă nu aveți conexiune la Internet eliminați releul Sonoff din montaj, caz în care sistemul va funcționa în permanență, bazinul umplându-se ciclic prin intermediul controlorului de nivel. Dar și aici puteți face o adăugare, un senzor de umiditate, alți câțiva lei, care să pornească sistemul doar când umiditatea din sol este sub parametrii stabiliți de voi.
Toată această electronică nu a costat mai mult de 100 de lei. Pentru corecta informare menționez că există programatoare de irigații, unele cu senzor de umiditate (ploaie), prize wi-fi dar la prețuri mari… Sigur, pentru cei care au bani nu contează acest aspect!!! Însă pentru mine, unul pentru care electronica a fost și este un (mare) hobby, rezolvarea în felul descris mai sus a fost cea mai potrivită.
Care este rostul acestor rânduri?
Acela de a împărtăși o experiență personală în urma căreia am fost (și sunt) foarte mulțumit de rezultat, de a le confirma celor care au dubii că banda de picurare funcționează (picură) și doar cu 0,1 atmosfere, de a sugera că există rezolvări pentru orice și, de ce nu, de a-mi exprima revolta față de faptul că în România am găsit toate nimicurile (relee, automatizări, plutitori) la prețuri de 3 ori mai mari decât pe Ali Express, de unde le-am primit cu cheltuieli de livrare 0 (zero) în vreme ce de la magazinul de pe autostradă, ăla mare, cea mai ieftină expediție este de 9-10 lei, de la 2 km distanță.
Spor la treabă, fraților și nu disperați când aveți de rezolvat o problemă! NET-ul vă lămurește cu toate, trebuie doar să căutați… Și, mai ales, să nu vă fie scârbă de puțină muncă fizică!
cat costa bazinul si de unde cumpar ?
Vă salut, cu respect.
Eu am dat pe bazin (IBC) 300 de lei și l-am găsit căutând pe OLX cel mai apropiat vânzător de locul în care îl folosesc. Apoi l-am adus pe mașină (Dacia cu portbagaj deasupra), bazinul fiind relativ ușor.
Ma bucur ca redati totul pas cu pas.Nu pot decat sa spun decat atat multumesc.