S-a găsit ”ucigașul” virusului? Medicamentul minune care ”omoară” virusul?

Dezinfectie stradala
Dezinfectie stradala (foto: Viorel Paraschiv)

S-a umplut media cu ”știri” care anunță că s-a identificat medicamentul care ”omoară” virusul ucigaș; zic s-a identificat pentru că el exista de mult timp, vezi tu…

Nu dau aici nume de medicamente, nu fac nici reclamă ca un mare virusolog de-al nostru dar nici false speranțe nu vreau să dau, ca un mare politician de-al nostru care anunța cu tam-tam pe pagina sa de Fb că știe el că undeva s-a descoperit medicamentul anti Covid și că va sosi în curând și la noi (a șters ulterior acea postare).

Ce vreau să spun? Fiți foarte atenți la informații și treceți totul prin filtrul gândirii voastre, a bunului-simț. Sunt, cu adevărat, vremuri crâncene, vremuri cu care generațiile actuale nu s-au mai întâlnit în această formă, teama de necunoscut exacerbează emoțiile dar important este să nu ne pierdem uzul rațiunii.

Gândiți-vă doar la faptul că o sursă deși se vrea imparțială poate avea parte de slujitori pricepuți dar afectați de panică.
Zic asta pentru că tot văd formulări de genul ”omoară, ucide” virusul. Situația este extrem de delicată și cineva care scrie despre asemenea lucruri, care dă speranțe (false) ar trebui să fie cât de cât informat.
Virusul nu este o ființă vie. În cel mai evoluționist sens poate fi considerat la granița dintre neviu și viu. Doar ființele, entitățile de orice fel, oricât de mici sau mari ar fi, care au viață pot fi omorâte.
Virusul este o capsulă proteică, cu un fragment genetic în interior.
Ca orice lucru, poate fi distrus. Nu omorât.
Deocamdată nicio autoritate competentă nu a declarat că a fost descoperit/identificat medicamentul care distruge virusul SARS-CoV-2. Este adevărat că în spitale se aplică tratamente care au dat rezultate dar există mai multe protocoale, scheme de tratament adaptate de la caz la caz.

În acest moment cea mai sigură metodă de a ne proteja de nenorocirea virală este izolarea.
Haideți să stăm liniștiți în casele noastre și, eventual, să ne dăm cu părerea, așa cum fac eu acum, fără a fi alarmist sau a posta informații care să dea false speranțe.
Este un apel la rațiune, doar.

PS. Și haideți să le facem cu mâna de la geam celor care bâzâie ca bondarii pe străzi, dezinfectând, chiar dacă ”nește dăștepți” de la Ministerul Sănătății spun că spălarea și dezinfectarea străzilor este un fel de frecție la un picior de lemn (bine, ei o spun cu un limbaj mai elevat!!).
Și încă un PS. Așteptăm, în continuare, dispenserele promise!