Înfiinţată în anul 1948, (și nu 1963, cum s-a acreditat ideea în mediile româneşti, totul pornind de la eroarea – repetată – a conducerii clubului după cea de-a treia promovare), cu jucători de la Aquila și Dragaje, echipe desființate de puterea politică de atunci), echipa de fotbal Dunărea Giurgiu va deveni rapid simbolul fotbalului din oraşul giurgiuvean.
Fotbaliști navaliști vor impune respect prin talent și prin victoriile obținute de-a lungul timpului.
Culorile clubului erau alb-albastru.
Primul eveniment din istoria clubului a venit în 1961, atunci când Dunărea a învins, în barajul de desemnare a campioanei Regiuni București pe eterna rivală Olimpia Giurgiu, cu 2-0, pe stadionul Fabricii de Zahăr.
Cele două goluri au fost marcate de Constantin Bebe Năsturescu și Rotărescu.
În primul meci pe stadionul din Port a învins Olimpia cu 1-0, prin golul marcat de Petre Dragomir.
În acel an Dunărea a fost aproape să promoveze în Divizia B, însă a pierdut la golaveraj turneul de la Sibiu acolo unde s-au calificat CFR Arad și Carpați Sinaia. Antrenor principal a fost ing. Lucian Mititelu (director SNG), iar secund Ștefan Teașcă, (văr cu antrenorul emerit Titi Teașcă.
După barajul de la Sibiu cele două echipe giurgiuvene fuzionează și formează noua echipă Victoria Giurgiu. În anul 1963 cele două echipe se despart revenind din nou la numele de Dunărea Giurgiu și Olimpia Giurgiu.
În toamna anului 1963 regăsim pe Dunărea Giurgiu printre echipe în nou reînființata divizie C.
Dunărea promovează în premieră în B chiar în 1968, anul în care Giurgiu devine Municipiu, artizanul promovării fiind antrenorul Gogu Gîrlea iar spre final Nicu Nemțescu.
După cinci sezoane petrecute în eșalonul secund, în 1974 retrogradează și revine sezonul următor în cea de a doua divizie din fotbalul românesc, avându-i la conducerea tehnică pe Horia Ghibănescu și Alecu Iorgulescu.
Va retrograda pentru a doua oară în 1980.
Repromovează în B, după 25 de ani, în 2005, cu Marcel Ploaie pe bancă, antrenor secund fiind prof. Ciprian Ulea.
Președinte de Onoare al clubului era ing. Lucian Iliescu, pe atunci primarul municipiului Giurgiu, președinte Gicu Iorga, director sportiv Stelian Marin.
În ediția 2010/2011 DUNĂREA GIURGIU este preluată de Astra Giurgiu, purtând numele de Astra II Giurgiu.
O echipã cu o istorie frumoasã în fotbalul românesc, cu 18 prezențe în Divizia „B” de-a lungul anilor, după 18 sezoane în eşalonul fotbalistic secund, cu ultimele şapte consecutive, Giurgiu dispare de pe harta fotbalului divizionar B.
Echipa-fanion a fotbalului giurgiuvean a fost desființată, în ediția 2012/2013, de tandemul Ioan Niculaie și Dinu Gheorghe – „Vamă”, patronul și fostul președinte de la Astra Giurgiu.
După dispariția echipei fanion a Giurgiului, Dunărea (Astra II) Giurgiu în anul 2013, CSM Dunărea Giurgiu, continuatoarea de drept a Dunării, a devenit noua echipă-fanion a orașului de la malul Dunării.
Clubul a fost înființat în 2013, numindu-se CSM Dunărea Giurgiu. Terenul propriu este din nou în Port, care aparținea clubului de liga 2, Dunărea Giurgiu.
Prima tentativă de a reveni în Liga a 3-a a fost în anul 2017, când a pierdut barajul de promovare în cea da treia ligă din fotbalul Românesc, cu campioana județului Călărași, AFC Agricola Borcea. În primul meci, de la Giurgiu, a fost egal 2-2, iar peste o săptămână, la Borcea, a fost 1-0 pentru gazde.
Managerul de atunci al echipei primăriei Giurgiu a fost profesorul Adonis Puiu.
În 2019 Dunărea Giurgiu îşi schimbă denumirea: va purta numele SCM Dunărea 2020 Giurgiu, nume cu care promovează în Liga 3, în anul 2023 ,sub conducerea prof. Mirel Eugen Marin, director și managerul clubului.
Giurgiuvenii au întâlnit la barajul de promovare în Liga 3 pe campioana județului Ialomița, Bărăganul Ciulnița.
În primul meci în deplasare scorul a fost egal 1-1. Returul s-a jucat pe stadionul Astra din Giurgiu, meci în care fotbaliștii giurgiuveni au câștigat cu 6-1.
Fotbalul giurgiuvean nu se poate lăuda cu mari performanţe, în schimb se poate mândri cu jucători spectaculoşi care au scris istorie, jucători tehnici, care prin joc te determinau să vii la stadion.
Orașul Giurgiu a fost un bazin fotbalistic care a alimentat cu fotbaliști de valoare fotbalul românesc.
Jucători importanți care au evoluat pentru Dunărea, născuți pe meleaguri giurgiuvene, care a făcut cinste orașului nostru și al fotbalului românesc, precum foştii divizionari A: Gino Iorgulescu, Narcis Coman, Constantin Bebe Năsturescu, Vasile Muștață, Marian Gruber, Gică Grozea, Viorel Leșeanu, Alexandru Cojocaru, Florin Cojocaru, Dumitru Reti, Petre Buduru, Marian Preda, frații Florin și Marius Croitoru, Virgil Lascarache, jucători care au jucat la echipe cu performanțe în fotbalul românesc, unii dintrei evoluând și în Naționala României:
– Gino Iorgulescu (49 de selectii în Națională si 3 goluri marcate, fundaș central; declarat „sportivul secolului XX” în județul GIURGIU),
– Narcis Coman (12 selecții în Națională, cel mai bun jucator al anului 1978 si pe locul III in 1967, portar; considerat unul dintre cei mai buni portari din istoria Romanâei),
– Constantin Bebe Năsturescu (6 selecţii în naţionala României),
– Gică Grozea (România A, 4 meciuri, România B, 3 meciuri – 1 gol).
Vreau să reamintesc faptul că, de-a lungul timpului, echipa a fost pregătită de profesionişti în domeniu precum: Valentin Stănescu, Gogu Gîrlea, Nicolae Nemțescu,Toto Onise, Ștefan Roman, Marcel Ploae, Marin Barbu (Magiun), Imilian Șerbănică.
Există posibilitatea să fi existat și alți jucători sau antrenori care să fi făcut cinste fotbalului din urbea noastră, însă, din lipsa informaților, să nu apară în această carte. Călăuzit fiind doar de autenticitatea faptelor am încercat să situez evenimentele în felul în care s-au petrecut, fără a ocoli adevărul clipelor nefaste, indiferent cât de dur ar părea uneori.