În diverse timpuri şi împrejurări rodia a fost legata de iubire, pasiune, fertilitate, longevitate si sex-appeal.
Cert este că sucul de rodie are proprietăţi antioxidante curative, vitaminizează şi remineralizează organismul.
În ultima vreme s-a constatat că sucul de rodie previne formarea plăcilor oxidate de colesterol rău (LDL), care conduce la artrite.
Mai mult, reduce cu 30% formarea acestui tip de plăci în cazuri de ateroscleroză (conform unor studii recente dar nu suficient de semnificative).
Se afirmă că puterea antioxidativa a extractului de rodie este de 25 de ori mai mare decat vinul rosu biologic si respectiv de 40 de ori mai mare comparativ cu ceaiul verde; fructul proaspăt contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde.
O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic si vitaminele A si E.
Concluzionând şi sintetizând toate calităţile enumerate mai sus, se poate afirma că rodia:
1. Te ajută să arzi grăsimile
Acest fruct are un conţinut foarte mare în antioxidanţi care te ajută să arzi grăsimile şi să accelerezi metabolismul.
2. Nu creşte glicemia
Spre deosebire de alte fructe care pot să determine o creştere bruscă a glicemiei, rodia nu va cauza acest efect şi prin urmare poate să fie considerat un alit de încredere în lupta cu kilogramele. De asemenea este un fruct indicat persoanelor care suferă de diabet.
3. Scade colesterolul rău şi tensiunea arterială
Datorită punicalaginei conţinute, rodia are un efect benefic asupra inimii. Ea este utilă persoanelor care au o tensiune arterială ridicată, cât şi celor cu un nivel crescut al colesterolului. Consumul de rodie poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale şi reducerea colesteroluli rău.
4. Scade riscul de cancer la prostată
S-a observat că sucul de rodie are un efect important în prevenirea cancerului de prostată.
PS. Aveţi grijă cum desfaceţi (decojiţi) rodia! Bobiţele din interior au obiceiul să se împrăştie!