”Asociația ”Mai mult Verde” în colaborare cu Primăria municipiului Giurgiu a amenajat, miercuri 9 octombrie 2019, un spațiu de agrement pe malul lacului Prietenia.
Amenajarea a constat în amplasarea a trei banci confectionate din paleți, două structuri de umbră, coșuri pentru colectarea separată a deșeurilor și un panou de informare cu privire la plastic.
Pe lângă informare și colectare separată, locul îi invită pe giurgiuveni la reutilizare creativă, aceștia fiind încurajați să întregească structurile de umbră prin suspendarea PET-urilor folosite.
Acțiunea face parte din proiectul ”Cu Apele Curate”, desfășurat de Asociația ”Mai Mult Verde” și Lidl România în perioada aprilie 2019 – martie 2020 în Giurgiu, Călărași, Oltenița, Cernavodă, Brăila, Tulcea, Galați, Zimnicea, Turnu Măgurele și Drobeta-Turnu Severin.
Programul reprezintă un apel la implicare a comunităților din orașele dunărene în ceea ce privește combaterea poluării cu plastic a apelor Dunării și constă în acțiuni de igienizare a malurilor Dunării, urmate de etapa de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activități educative, de informare și de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor și adulților,” spune un comunicat al Primăriei Giurgiu.
De ce am pus acel titlu? Pentru că…
Reamintesc faptul că Lacul de agrement Prietenia, situat în zona parcului de agrement Steaua Dunării, din Giurgiu, a fost amenajat cu fonduri europene în urmă cu mulți ani… Proiectul, cu o valoare de 1 milion de euro, din care 700.000 euro fonduri europene nerambursabile, şi 300.000 euro, fonduri din bugetul local al municipiului Giurgiu, a vizat realizarea a 1,2 ha de luciu apă, realizarea şi amplasarea unei estrade pentru desfăşurarea unor activităţi cultural-recreative, fiind demarat în 2007.
Ce s-a realizat în prima fază era doar o primă alveolă cu o suprafaţă de 1,2 ha, dintr-un total de 5 ha luciu de apă, cât se dorea a avea în total Lacul Prietenia. Nu au mai venit bani și pentru restul…
Se dorea (se anunța) a fi una dintre cele mai importante zone de agrement din Giurgiu dar lacul a fost lăsat de izbeliște, pierdut în uitare. O oarecare revigorare (”revergorare”), menținere cât de cât în atenție i-a dat amplasarea în apropiere a unui prosper complex comercial.
Acum minicipalitatea a mai amplasat acolo 3 bănci din paleți… Ca să atragă atenția, cică!
Voi scrie și despre alte zone de agrement avute în vedere de municipalitatea giurgiuveană (preocupare veche, din vremuri imemoriale în Giurgiu).