Pentru cei care vor sa isi refaca instalatia de incalzire aici sunt cateva sugestii privind dimensionarea tevilor. Sunt concluzii trase atat din literatura de specialitate cat si din experienta practica a instalatorilor profesionisti.
Dupa calculele termice de proiectare trebuie tinut cont de sarcina termica pe care trebuie sa o suporte conducta, aceasta trebuind dimensionata corespunzator.
Pentru o putere termica totala de 18 kW, din tabelele de dimensionare se recomanda teava de 22 mm dar poate fi folosita teava de 18 mm.
Pentru o putere termica de 22-28 kW obligatoriu se va pleca cu teava de 22 mm (din tabele ar rezulta 25 mm) dar am zis 22 mm intrucat majoritatea centralelor termice au racorduri tur-retur de 3/4″ care corespund tevii de Cu de 22 mm.
Cu 22 mm se merge pana la primul T de ramificare (plasat de obicei chiar sub centrala). Sigur ca exista si posibilitatea ca sa nu fie nevoie de un T, daca centrala este amplasata chiar la una din extremitatile instalatiei. In acest caz se foloseste o reductie de le 22 la 18 mm, sub centrala.
De la prima ramificare pana la penultimul calorifer se merge cu teava de 18 mm.
De la penultimul calorifer pana la ultimul se merge cu teava de 15 mm. Dar, pentru 2-3 m in plus si daca vreti sa nu va zgarciti, puteti sa puneti tot teava de 18 mm.
De la conducte la fiecare calorifer se merge cu teava de 15 mm. Aceasta rezulta din tabele si se potriveste cu racordurile caloriferelor, care sunt, in majoritatea cazurilor de 1/2″.
Caloriferele de putere sub 2 kW pot fi racordate si cu teava de 12 mm dar zic sa nu faceti economie unde nu trebuie si sa folositi pentru toate caloriferele teava de 15 mm.
Pe retur trebuie pus filtru Y de 3/4″ (22 mm), cu robineti inainte si dupa el, pentru a putea fi golit de mizeria colectata din circuitul termic.
Mentionez ca este vorba de teava de Cupru, la diametrele respective. Pentru PPR sau pexal sunt corespondente.
Si ca o concluzie generala, recunoscuta sau nu, mai ales de cei care vand sau monteaza instalatii termice, Cuprul este cel mai bun material pentru realizarea acestora. Singurul dezavantaj (dar o asemenea instalatie o faci pentru 50 de ani!) este pretul mare.
Si ca sa va faceti o idee, pentru un apartament la care intra aproximativ 70 m de teava (tur-retur), daca teava si fitingurile ar fi din cupru, ar costa cam 1.000 de lei iar daca ar fi din PPR, cam 500.