Având în vedere că în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă se sacrifică în mod tradițional porci în gospodăriile populației, în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella spiralis la om, DSVSA Giurgiu recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodărie pentru consum propriu și recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc numai din unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar.
Porcii trebuie să fie identificați și înregistrați în baza națională de date.
Obligatoriu, se va anunța medicul veterinar de liberă practică împuternicit căruia i se va preda crotalia auriculară, în vederea întocmirii Formularului de declarare eveniment (sacrificare consum propriu)
Examenul trichineloscopic se va efectua la sediul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu (Piaţa Centrală Giurgiu) şi la sediul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu (Giurgiu, Şoseaua Bucureşti, nr. 72)
Programul de lucru în cadrul CSVSA Giurgiu va fi zilnic între orele 8:30 – 17:00, inclusiv sâmbăta și duminica.
Programul de lucru în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu va fi zilnic de luni până vineri între orele 08:30 – 15:30, iar sâmbăta și duminica între orele 08:30 – 17:00.
Examenul trichineloscopic se va efectua şi la sediile Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistenţă din judeţul Giurgiu.
Pentru realizarea examenului trichineloscopic proprietarul porcinelor sacrificate ȋn gospodǎrie se va prezenta la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic cu cartea/buletinul de identitate, crotalia auricularǎ a animalului sacrificat și urmǎtoarele probe:
-pilierii diafragmatici – 2 formațiuni musculare fusiforme, ȋn forma literei V, care se gǎsesc ȋntre ficat și pulmon;
În situația ȋn care proba de pilieri diafragmatici este insuficientǎ, acesta se va completa cu urmǎtoarele formațiuni musculare:
-diafragma-porțiunea musculo-tendinoasǎ care separǎ cavitate abdominalǎ de cavitatea toracicǎ și care, de regulǎ, rǎmȃne prinsǎ pe fața internǎ a coastelor;
-musculatura intercostalǎ – douǎ coaste nedesfǎcute ȋn lungime de circa 10 cm;
-baza limbii
Se va solicita prezența medicului veterinar de liberă practică împuternicit în cazul în care proprietarul de animale constată:
– înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește și devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă)
– după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități.
RECOMANDĂRI:
-aprovizionarea consumatorilor cu carne de porc și produse din carne de porc să se facă numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranţa alimentelor, întrucȃt procurarea de carne de porc din spaţii neînregistrate sanitar veterinar (inclusiv comerţul stradal) și neexaminată sanitar veterinar reprezintă un risc crescut și îmbolnăvire pentru consumatori;
-este interzisă cumpărarea de porci vii din gospodăriile populaţiei fără documente sanitare veterinare obligatorii (formular de mișcare și certificat sanitar veterinar) eliberate de medicul veterinar de liberă practică din localitate, iar din alte judeţe, pe lȃngă aceste documente este obligatoriu avizul interjudeţean, eliberat de DSVSA judeţene.
-orice situaţie deosebită va fi anunţată la DSVSA Giurgiu, telefon: 0246230491
Autor material: dr. Loredana PIȚURU, director executiv D.S.V.S.A. GIURGIU