”Înființată în anul 1948 (cu jucători de la Dragaje și Acvila) echipa de fotbal Dunărea Giurgiu va cunoaște succesul în plan național ca una dintre protagonistele diviziilor „B” şi „C”, având de-a lungul anilor în componență nume de mare valoare, precum Constantin Năsturescu (Bebe), Narcis Coman, Gino Iorgulescu, Florea Bălosu, Sandu Cojocaru, Florin Cojocaru, Marius Croitoru, Marian Gruber, Gică Grozea, Vasile Mustață, Viorel Leșanu, Petre Buduru şi mulți alţii.
Primul eveniment din istoria clubului a venit în 1961, atunci când Dunărea a învins în barajul de desemnare a campioanei Regiuni București eterna rivală Olimpia Giurgiu, cu 2-0, pe stadionul Fabricii de Zahăr.
În primul meci pe stadionul din Port au învins Olimpia cu 1-0.
În acel an Dunărea a fost aproape să promoveze în Divizia B însă a pierdut la golaveraj turneul de la Sibiu acolo unde s-au calificat CFR Arad și Carpați Sinaia.
În ediția 1960/1961, Dunărea Giurgiu a folosit pe parcursul campionatului şi în jocurile de baraj următorul lot de jucători: Cristache Manole, Vasile Gheorghiu (Ciorete), Sandu Drăgănescu, Nicolae Nemțescu, Pepi Iorgulescu, Alexandru Ghiță, Alexandru Pană, Alexandru Albu, Alexandru Iorgulescu (Nea Alecu), Ion IIiuță, Stan Ștefan (Fane Brînză), Nicu Marinel, Puiu Rotărescu, Constantin Năsturescu (Bebe), Dumitru Nania, Vasile Ene, Negrilă și Gheorghe Grozea (fiind în lot dar nu a jucat fiind nelegitimat). Antrenor principal a fost ing. Lucian Mititelu (director SNG), iar secund Ștefan Teașcă, (văr cu antrenorul emerit Titi Teașcă).
Foarte apreciat era atunci fotbalistul Bebe Năsturescu; pe lângă talentul de mare fotbalist avea și un mare talent să mimeze căzături în apropiere de poarta adversă și să obțină lovituri libere. Dar era un fotbalist talentat, ca dovadă că un timp a făcut parte din marea echipă a Rapidului și a naționalei României.
După barajul de la Sibiu cele două echipe giurgiuvene fuzionează și formează noua echipă Victoria Giurgiu.
În anul 1963 cele două echipe se despart revenind din nou la numele de Dunărea Giurgiu și Olimpia Giurgiu.
În toamna anului 1963 regăsim ambele echipe în nou reînființata divizie C.
Prima promovare în DIVIZIA B a echipei Dunărea Giurgiu are loc în ediția 1967/1968.
Retrogradează în ediția 1973/1974, revine în B după un sezon apoi retrogradează din nou în sezonul 1979/1980.
Ultima promovare a Dunării Giurgiu a fost în vara anului 2005, atunci când echipa revenea în Divizia „B” după 25 ani. Giurgiuvenii au reușit o promovare istorică în Divizia B după ce și-au spulberat toate adversarele.
În cele 26 de meciuri jucate în acel sezon Dunărea Giurgiu a înregistrat 23 de victorii, trei egaluri și zero înfrângeri.
În ediția 2010/2011 DUNĂREA GIURGIU este preluată de Astra Giurgiu, purtând numele de Astra II Giurgiu.
Echipa este desființată în ediția 20012/2013.
După dispariția echipei fanion a Giurgiului, Dunărea (Astra II) Giurgiu în anul 2013, CSM Dunărea Giurgiu, continuatoarea de drept a Dunării, a devenit noua echipă-fanion a orașului de la malul Dunării.
Clubul a fost înființat în 2013, numindu-se CSM Dunărea Giurgiu. Terenul propriu este din nou în Port, care aparținea clubului de liga 2, Dunărea Giurgiu, desființată de tandemul Ioan Niculaie și Dinu Gheorghe „Vamă”, patronul și fostul președinte de la Astra Giurgiu.”
Un iubitor al fotbalului care cunoaște istoria alb-albaștrilor.
PS. Unele informații au apărut în cartea ”Valorile sportului giurgiuvean” scrisă de Costel Spânu.
Costel Spânu are acum în pregătire o nouă carte, cu foarte multe informații interesante, multe dintre ele știute doar de împătimiții fotbalului. Voi prezenta în perioada următoare fragmente din noua sa carte.