Don’ primar, oricare vei fi, hai cu piața-n Chiajna!

Ce ziceti, faceti o piata?
Ce ziceti, faceti o piata?

Pe crizele astea, acum când rețeaua este blocată cu poze și filmări ale apelor care tot vin și nimeni nu le duce, mă prinde pe mine grija pieței! A unei piețe agroalimentare în Militari Residence.

Din puzderia de candidați la Primăria Chiajnei nu am văzut pe vreunul să se gândească și la o piață agroalimentară, un loc în care concurența să determine prețuri mici astfel încât tot ”amărâtul” să poată mânca și el, cu gura lui (sic!), o legumă și o fructă mai ieftină…

Sunt câteva piețe în apropiere, în București, la 3-4-5 stații de mașină dar ia pleacă dumneata stimate candidat, trimis de nevastă, la acele piețe tocmai când se apropie ora începerii meciului (oricare)…
Ehei, dar dacă ar fi colea, aproape, nu s-ar duce ea, nevasta, doar așa, pentru o plimbărică și pentru a-și arăta noul capot pe care i l-ai cumpărat?

Unde aproape? Păi colea, la unul dintre capetele complexului școlar de pe Orhideelor, loc spre care se vor îndrepta la anul (promisiune cu mâna pe inimă!) sute de mămici și/sau bunici care își vor duce copiii la noua școală și grădiniță… După ce și-ar lăsa copilașii pe mâini bune nu ar face acele sute de femei și câțiva pași prin piața aflat la 2-3 pași?

Și-ar cumpăra și ele o juma de kil din aia, o juma de kil din cealaltă, o legătură de pătrunjel cu rouă pe el, o legătură de mărar (am auzit că ar fi afrodiziac!) și câte și mai câte, toate cu rostul de a-i încânta papilele gustative soțiorului iubit… Și tuturor celorlalți din familie.

Ofer gratuit pontul! Faceți voi, oricare veți fi primar dar și consilieri piața și bem o bere împreună… O dați voi căci v-am oferit pontul!
Este lesne de înțeles că pot fi găsite și alte locuri dar acel teren aparține deja Primăriei și, cel mai important, de unde ai veni nu poți să nu te împiedici de acea piață atunci când îți duci copiii la școală sau grădiniță.

Se lăuda zilele trecute cineva că cireșele pe care le vinde costă ”doar” 25 de lei kilogramul. Este dreptul lui să ceară oricât… Dar aș fi curios să știu câte kilograme a reușit să vândă…
Ei, dar dacă ar fi mai mulți producători care să-și vândă produsele în noua și moderna piață pe care o vei face tu, primarule, oricare vei fi, împreună cu echipa ta de consilieri, altele ar fi prețurile… De ce? Păi uite (doar un exemplu):

Cireșul nu este o cultură pretențioasă.
Randamentul în România este printre cele mai mari din lume, circa 120 de tone la hectar… Dacă plantația este tânără, dacă pomii sunt din soiuri pitice nici măcar nu este greu culesul… Da, asta se invocă cel mai des, dificultatea la cules… Dar într-o plantație intensivă nu sunt cireși de-ai lui Creangă!!
În unele piețe, acolo unde este concurență, cireșele se vând cu 8-10 lei kilogramul acum, la 15 iunie.

Mi-a cășunat pe cireșe acum! Într-un articol anterior am vorbit despre roșii… Cu 5 lei kilogramul le dă cel despre care am scris… Într-o piață în care există concurență, evident.

Așa că stimate domnule primar și stimați consilieri locali, faceți-le chiejnenilor o piață… Asta dacă nu veți mai putea de grija lor și după alegeri nu doar înainte de acestea…
Este mai mult decât evident că nu doar la piață va trebui să vă fie gândul! Multe aveți de făcut!

PS. Am fost atenționat că folosesc un limbaj neacademic, un stil colocvial (familiar) și că ar trebui să fiu mai atent la stilul publicistic! Acelora le spun că eu îi consider pe toți cititorii mei prieteni și că am ferma convingere că un academician ar înțelege foarte bine mesajul meu… Mă îndoiesc însă că vreodată vreun academician a citit modestele mele rânduri. Am constatat că stilul colocvial prinde mai bine decât unul ”pretențios”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *