Cât de ”băubilă” este apa de băut din Chiajna?

Apa potabila in Chiajna
Apa potabila in Chiajna

Am văzut foarte multe comentarii legate de calitatea apei potabile din Chiajna; niciodată nu am văzut însă o poziție oficială referitoare la calitatea apei potabile din această localitate.

DSP (Direcția de Sănătate Publică) spune că ”Localitatea nu figurează cu o rețea publică de apă monitorizată de Direcția de Sănătate Publică în 2019. Reprezentanții DSP Ilfov afirmă că nu au făcut monitorizarea din lipsă de fonduri.”

Afirmația este interpretabilă, putând presupune că în Chiajna nu există rețea publică de apă sau că DSP pur și simplu nu a avut fonduri pentru monitorizarea apei potabile din Chiajna.

Vă imaginați voi cât de ”îmbârligate” sunt lucrurile! Nu știu de unde vine ”îmbârligătura” dar să spui că nu ai avut bani pentru a monitoriza apa pe care o folosesc (pentru băut, căci de aceea îi zice potabilă) 26.787 de suflete, oficial declarate dar sunt alte mii de suflete care locuiesc în Chiajna, neînregistrate în evidența populației care beau apa potabilă din această localitate…
Mă rog, cei care beau această apă căci dacă ar fi să te iei după imaginile cărătorilor de bidoane cu apă de la marketuri ai putea ajunge la concluzia că aproape nimeni bea apă din rețeaua existentă căci o rețea există… Dar DSP-ul nu are bani pentru monitorizarea ei.

Pentru 30 de mii de suflete nu sunt bani dar pentru alte localități cu mult mai puțini locuitori sun bani! O fi ”îmbârligătură”? Interpretați voi cum vreți acest cuvânt neacademic, dați-i voi orice sens vreți… Eu, dacă aș fi mai curajos, m-aș întreba cine și ce interese stau la originea ”îmbârligăturii”…

Actualul primar a prezentat recent un proiect amplu de amplasare a unei rețele de apă potabilă în toată localitatea; ar fi o mare realizare dacă s-ar face această rețea, nu că ar fi o minune de secolul 21 ci pentru că s-ar rezolva una dintre cele două cerințe vitale: apa și canalizarea!

Deși este un proiect demn de toată aprecierea nu cred că în mandatul acesta actualul primar va reuși măcar să demareze proiectul…
Așa că dumneata, primarule care vei fi, va trebui să privești cu cea mai mare atenție prioritățile comunei, apa și canalul! Sunt ele și alte multe lucruri de făcut dar dacă ne vei vorbi despre cum vei demola tu blocuri pentru a lărgi străzile mai bine lasă-ne!

PS: datele și harta sunt luate dintr-o investigație Recorder, bazată pe cele mai recente analize efectuate de DSP (în cursul anului trecut), dar o evaluare corectă a apei presupune teste mai frecvente decât se fac în prezent, deoarece calitatea apei poate fi influențată de o mulțime de factori.

În investigația menționată se precizează că ”În mod normal, aceste analize făcute periodic de DSP-uri ar trebui comunicate imediat populației. În realitate, rămân ascunse în sertarele instituțiilor. Puținele direcții care, în trecut, mai urcau pe internet aceste analize, au renunțat de mulți ani să o mai facă.
Reprezentanții DSP-urilor spun că ei nu pot face altceva decât să comunice rezultatele primăriilor, acestea fiind responsabile să-i înștiințeze pe cetățeni. Dar ce primar vrea să piardă capital electoral anunțând că apa din comuna pe care o păstorește nu este bună pentru consum?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *