Bâlciul ca un bâlci! Așa cum îi stă bine unui bâlci…

Bâlciul ca un bâlci!
Bâlciul ca un bâlci!

Anul acesta nu am fost la Bâlci… Nu pentru că aș fi vreun snob care strâmbă din nas doar la auzul cuvântului ”Bâlci”.

Anul acesta nu am fost la Bâlci din cu totul alte motive decât snobismul infatuat, ”scârba” față de kitsch-urile dintr-un bâlci, praful cât cuprinde sau muzica dând pe răscoale cu sutele de decibeli erupând din tehnicile moderne…

Am copilărit în Cartierul Bâlciului, am stat pe strada Baciu, între Parcul Baciu și calea ferată, foarte aproape de locul în care pe acea vreme se organiza Bâlciul.
Vă imaginați că atunci, copil fiind, toată ziua stăteam în Bâlci, ca toată copilărimea din zonă, dealtfel…

Căscam toată ziua ochii la Femeia Șarpe (ce femeie, trasă ca prin inel), mai vedeam și câte o femeie-balenă (rară ”specie” pe vremea aceea!), ne uimea înghițitorul de săbii, încercam să ne imaginăm ce o fi dincolo de Zidul Morții și sorbeam din ochi cât e ziulica de mare tarabele pline cu ”ace, brice și cari(o)ce!”.

În ultimii ani, la vârsta la care Femeia Șarpe nu mai prezintă același interes și nici ”parașutele” (acele dispozitive ca niște umbreluțe!) nu mai sunt la fel de atractive ca  altădată, Bâlciul a reprezentat pentru mine doar tradiția a ”doi mici și-o bere”…
Sunt multe locuri în oraș unde poți mânca în condiții decente doi mici și poți bea o bere rece și de bună calitate însă Bâlciul pentru mine a rămas acei ”doi mici și-o bere”.

Dar anul acesta nu am fost la Bâlci!

Am văzut din întâmplare o promoție (într-un fluturaș lăsat la ușă) de mici…
8,99 lei kilogramul… Mici la 8,99 lei/kg.

Și am făcut greșeala să mă întreb cam ce mici or fi ăia… dacă din 9 lei scazi câștigul celor care i-au făcut, transportul, câștigul magazinului care îi vinde, cât mai rămâne pentru ingredientele din care sunt făcuți acei mici…

E firesc să te întrebi din ce or fi făcuți?
Nu, nu m-am gândit că ar fi făcuți din carne de câine, cum le place unora să zică, în glumă desigur, pentru simplul fapt că dacă cineva ar avea o asemenea carne de vânzare ar lua un preț mult mai bun pe ea dacă ar exporta-o undeva mai spre est…

Da, anul acesta nu am fost la Bâlci pentru că a fost peste puterea mea să mă gândesc că aș putea mânca mici la 9 lei pe kilogram… făcuți din ce?
Am ajuns să ni se vândă (și să mâncăm) toate căcaturile din lumea asta și, mai mult de atât, să ne mai și amenințe unii că dacă nu ne convine ei își iau jucăriile și se duc de unde au venit.

Mă gândesc uneori dacă nu ar fi mai bine să plece și să ne lase cu Bâlciul nostru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *